Twentevisie Jaargang 13, 2001

Koopadvies Volker Wessels Stevin

Verder herstel verwacht op aandelenmarkt

Tijdens de opname van het radioprogramma Memphis werd ook het beursspel weer gespeeld. E. van Amstel uit Apeldoorn speelde mee en voorzag de stijging. Hij zat er althans met 583 punten dichtbij (eindstand april was 593 punten). Hij kreeg uit handen van Jan Haverkate, beleggingsadviseur van de Twentse Rabobanken een flesje wijn.

“Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar het forse herstel op de aandelenmarkten in de maand april vormt een goede basis voor een verder herstel,” aldus Sjoerd van Es van de Twentse Rabobanken. Van Es erkent dat hij zelf ook de stijging van de AEX van circa 9% in april niet heeft voorzien. En van de witte raaf CMG (zie vorige Twentevisie) is weinig meer over. Van Es lacht. Zijn advies deze maand is Volker Wessels Stevin.
Hoe ondersteun ik de afvlakkende economie? Voor die vraag zien de Alan Greenpan van de federatie van Amerikaanse banken en zijn collega Wim Duisenberg van de ECB, de Europese Centrale Bank, zich geplaatst. Voor Greenspan is de rente een instrument om mee te werken. Duisenberg ziet voor zichzelf alleen de taak weg gelegd de inflatie in de EU-landen zo veel mogelijkte beteugelen. En dus verlaagde hij niet en Greenspan wel (opnieuw) de rente (van 5 naar 4,5%). “Met die aanpassing hoopt Greenspan het investeringsklimaat in de VS te verbeteren: lage rente betekent inmiddels lage kosten voor consument en ondernemer om geld te lenen en te kopen of te investeren. Tevens neemt het rendement op geld bij de bank zetten af, waar de beurzen profijt van hebben,” verklaart Van Es. In Amerika geven veel bedrijven winstwaarschuwingen af. De economie draait daar minder goed dan in Europa. De vraag van veel beleggers is hoe slecht de economie van de VS er precies voorstaat.” De reparaties van Greenspan hebben mijns inziens tot enig herstel geleid. Een indicatie is economische groei in deVS in het eerste kwartaal van 2% op jaarbasis. Hoger dan verwacht en dat gaf optimisme op de aandelenmarkten.”

Beursspel

Wie wil meespelen met het Rabo AEX-beursspel kan dat sindsjaar en dag maandelijks doen tijdens de opnames van hetradioprogramma Memphis. Sinds kort is het ook mogelijk omde AEX te voorspellen via de website van Twentevisie(www.twentevisie.nl) en de adresdrager van Twentevisie.

Geen renteverlaging

De vraag is waarom Duisenberg dezelfde tactiek niet volgt. “De Europese Centrale Bank houdt nog steeds vast aan de bestrijding van de inflatie. In de Euro-landen ligt de inflatie ruim boven de doelstelling van 2%, hetgeen voor Duisenberg aanleiding is om de rente niet te verlagen, ondanks de druk van buitenaf van zowel het IMF als ook de G7, die aandringen op een bijdrage van de ECB aan een mondiaal herstel van de economie.” Opvallend waren ook de positieve geluiden in april uit de sector technologie, de afgelopen maanden toch de gebeten hond. Zo liet chipmaker Intel weten in de tweede helft van dit jaar een stabilisatie van de marktomstandigheden te verwachten. De eerste kwartaalcijfers kwamen nipt boven de reeds verlaagde taxaties van analisten uit. Branchegenoot Texas Instruments liet zich eveneens positief uit over het herstel in de tweede jaarhelft. Soft- en hardware producent IBM presenteerde cijfers die aan de bovenkant van de verwachtingen lagen. “Het lijkt erop dat het aantal winstwaarschuwinge nin de Amerikaanse technologiesector begint af te nemen en het sentiment rondom deze aandelen verbetert.”

Negatief nieuws

In Nederland vielen twee bedrijven op met negatief nieuws. Allereerst kwam Philips met zwaar tegenvallende eerste kwartaalcijfers. Vooral de verkopen van chips en mobiele telefoons vielen tegen. Voor het tweede kwartaal wordt zelfs een verlies verwacht. Verder viel de koersdaling van Buhrmann op. De leverancier van kantoor-artikelen deelde mee dat de winst per aandeel afgelopen kwartaal 20% lager uit kwam dan in het eerste kwartaal vorig jaar. De koers daalde naar aanleiding van deze mededeling met 35%. Ook KPN deed het goed, KPN gaat het mobiele netwerk verhuren aan de concurrentie en verkrijgt hierdoor additioneel inkomen. Nokia zal de opbouw van het UMTS-netwerk voor France Telecom verzorgen. Markant is wel dat Nokia als onderdeel van de overeenkomst eerst een forse lening aan France Telecom verstrekt in ruil voor de opdracht. Onder de traditionele fondsen maakte Wolters Kluwer de overname van de Amerikaanse uitgever Silver Platter bekend, dat gespecialiseerd is in medische en wetenschappelijke databanken. De overname past in de strategie van de uitgever om deel ektronische informatievoorziening voor de medische-en wetenschappelijke markt uit te breiden.

Volker Wessels Stevin

Volker Wessels Stevin is het leidende bouwbedrijf in Nederland. De bouwer heeft een sterke positie in de infrastructuur en in de projectbouw van woningen. De onderneming streeft naar groei door overnames, zowel door kleine overnames in Nederland als door voorzichtige stappen in het buitenland. Zo heeft het in Duitsland bouwer Trapp overgenomen. Een steeds groter deel van de omzet komt uit service-activiteiten zoals energiebeheer en servicemanagement. Deze activiteiten genereren stabiele kasstromen. Een ander aantrekkelijk segment waar VWS zich in toenemende mate op richt, is projectontwikkeling. Het management rekent op een lange termijnwinstgroei van 8-10% per jaar. “Wij achten dit scenario conservatief, zeker gezien de 18% winststijging over 2000 en de vooruitzichten voor de komende jaren. De koers/winstverhouding van 8 en het dividend rendement van 5% leggen op korte termijn een bodem onder de koers. De diensten component zal de komende jaren een steeds groter deel vano mzet en winst uitmaken. En dat zien beleggers graag. “VWS is ook sterk in het onderhoud van wegen en spoorlijnen, parkmanagement (beheer bedrijfsterreinen) en energiemanagement. “Dat gaat vaak om meerjarige contracten. Het voordeel is dat het cyclische karakter van de bouwonderneming afneemt. Daarnaast vertoont deze markt goede mogelijkheden voor verdere groei. Het toenemende service-element bij VWS zal de komende jaren voor herwaardering van het aandeel zorgen. Ja, dat betekent een koopadvies. Niet snelle koerswinsten verwachten, geduld wordt beloond bij deze gestage groeier uit de OBX,” aldus Van Es.

Vorige bijdrage

Commentaar: Chronisch te kort aan bedrijventerrein

Volgende bijdrage

Ook de laatste ton is binnengesappeld...

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *