Twentevisie Jaargang 13, 2001

Met Verosol heeft Blydenstein-Willink een uniek product dat wel een beursgokje

‘Nieuwe economie, nieuwe kansen’

Het Rabo-beursspel wordt maandelijks gespeeld tijdens de opname van Memphis. De bezoekers kunnen raden hoe hoog de AEX staat. De heer Broekman uit Nijverdal (rechts) zat er met 615 punten het dichtste bij. Hij kreeg uit handen van Sjoerd van Es van de Rabobanken Twente een fles wijn met een stukje kaas.

“Het jaar begon goed, dankzij de tussentijdse renteverlaging van Alan Greenspan (topman van de Amerikaanse federatie van banken), maar toen hij dat instrument voor de tweede keer inzette, werkte het juist averechts,” analyseert Sjoerd van Es van de Rabobanken in Twente. Hij geeft zijn mening over de ontwikkeling van de beurzen in februari. Fondsen uit de nieuwe economie (vooral internetbedrijven) zijn nog steeds niet populair, de reguliere bedrijven zijn ‘in’. En deze maand aandacht voor Blydenstein- Willink. “Een koopje,” noemt Van Es het, hoewel er bij aangetekend wil zien dat zijn werkgever de Rabobank geen koopadvies geeft voor dit aandeel. Van Es vindt dat de strategische heroriëntatie van Blydenstein- Willink een goede zet. In de komende tijd zal de redactie trachten dit aandeel kunstmatig omhoog te krijgen.

“Greenspan verlaagde in januari de rente omdat hij de verzwakte Amerikaanse economie wil stimuleren. Ongekend lang, meer dan tien jaar achtereen, heeft Amerika een voortdurende hoge economische groei gehad. Na de vette jaren komen de minder vette jaren en op de financiële markten is onzekerheid over een mogelijke recessie in de VS. De eerste renteverlaging met een half procent werd opgevat als een goede stap richting van economisch herstel. Ja, ik spreek liever van minder vet dan van mager, gelet op de ontwikkelingen.” Eind januari haalde Greenspan opnieuw het rentewapen opnieuw uit de kast, opnieuw een verlaging van een half procent. “Daarover waren de meningen sterker verdeeld, want een snelle renteverlaging suggereert angst. De economie koelt te snel af, en in dat scenario komen de winsten van de ondernemingen fors onder druk te staan.”

Philips

De technologiesector die het nieuwe jaar goed begonnen was, kreeg te maken met een aantal winstwaarschuwingen zoals van netwerkbouwer Cisco Systems. De Nasdaq-index (ICT-sector) moest daarop fors in waarde terug. “Dan neemt het vertrouwen in andere ICT-aandelen ook af, terwijl dat soms niet terecht is.” Op de AEX kwamen de aandelen technologie, media en telecom ook onder druk te staan. Chipmachineproducent ASML presenteerde fraaie jaarcijfers maar constateerde wel een afzwakkende vraag van afnemers in de laatste maanden van 2000. Elektronicaconcern Philips presenteerde tegenvallende jaarcijfers, vooral het operationele resultaat was lager dan verwacht. “Philips boekte wel een recordwinst, maar vergis je niet, dat was vooral dankzij een grote boekwinst over verkopen van bedrijven. Voor een goede beoordeling moet je vooral kijken naar de handel van Philips-apparaten. Bovendien meldde Philips ook dat de eerste helft van 2001 tegenwind verwacht.”

KPN grote verliezer

“KPN-Telecom was de verliezer van februari. Veel negatieve publiciteit. Het bedrijf werd geconfronteerd met een verlaging van de kredietwaardigheid door zowel Moody’s als Standard & Poor’s. En dat is niet zulk leuk nieuws,” zegt van Es met gevoel voor understatement. “De reden voor deze verlaging is de geschatte netto schuldenlast van EUR 22 miljard.” Verlaging van de kredietwaardigheid betekent ook duurder geld lenen. “Aangezien KPN van plan is om KPN Mobile in het najaar naar de beurs te brengen ter vermindering van deze schuld, werd met veel interesse gekeken naar de beursgang van Orange, de mobiele telefoniedochter van France Telecom. De beursintroductie van Orange bracht teleurstellend weinig op. Orange werd gewaardeerd op circa EUR 49 miljard, terwijl France Telecom in mei 2000 nog uitging van een waarde van EUR 150 miljard. Je zal begrijpen dat dit ook een negatief effect had op de koers van KPN en de gehele Europese telecomsector.”

ABN Amro

De aandelen van bedrijven van de oude stempel, de oude economie, deden het beduidend beter in februari. DSM verraste met goede cijfers, het bedrijf richt zich steeds meer op de zogeheten fijnchemie, de petrochemische activiteiten worden afgestoten. Was- en voedingsmiddelenproducent Unilever is goed bezig (vindt de beurs, vinden de beleggers) met het ‘plan to growth 2004’ waarbij verhoogde aandeelhouderswaarde wordt nagestreefd onder meer via het reduceren van het aantal merken van 1600 naar 400. Koninklijke Olie kocht van een deel van de winst eigen aandelen in waardoor de winst per aandeel kunstmatig omhoog wordt gebracht. Opvallend nieuws uit de financiële sector was de bekendmaking dat ABN Amro een deel van de Amerikaanse activiteiten van ING Barings inlijft; het gaat dan om de commissionairsactiviteiten en de ondernemersfinancieringsactiviteiten. ABN Amro betaalt de acquisitie uit eigen portemonnee. De bank maakte ook bekend dat er duizenden banen verdwijnen. “Ik hoop niet dat je verwacht dat ik daar een oordeel over heb. Ook bij de Rabobank staan namelijk banen op de tocht. Over het algemeen reageert de beurs optimistisch bij saneringen, want dat betekent minder geld aan lonen, maar in dit geval bleef dat achterwege.” “Ik kan nog weinig over de naaste toekomst zeggen voor de beurs. Vooralsnog is er terughoudendheid op de beurs vanwege de onzekere macro-economische vooruitzichten. De belegger stelt zich terughoudend op en heeft een voorkeur voor defensieve aandelen, aandelen waarvan je geen grote winsten mag verwachten, maar waar het risico ook klein is. Als in de tweede helft van 2001 de economie in de VS aantrekt, dan voorzie ik toch weer kansen voor de aandelen van zogeheten bedrijven in de nieuwe economie. Ik heb in Twentevisie het interview gelezen met Microsoft-topman Mangelaars, er zal in die sector in de komende jaren natuurlijk nog heel veel geïnvesteerd worden. En dat biedt kansen. Maar je moet wel durven.”

Blydenstein-Willink

Blydenstein-Willink in Goor gaat zich volledig concentreren op functionele binnenzonwering van dochter Verosol. Blydenstein- Willink wordt Verosol binnen een paar jaar. Voor de overige activiteiten (textielprint bij Lakatex en BW-Industrial) worden partners gezocht. “Ik vind dat een goede zaak. Met Verosol heeft Blydenstein- Willink een niche in handen. Ik vond de visie van topman Verkuyten een paar maanden geleden in Twentevisie heel interessant. En ik denk ook dat hij de goede weg inslaat met die strategische keuze. Maar ik weet niet wat dat betekent voor de beurs. Het is een ontzettend klein fonds. Slechts een handvol analisten volgt het bedrijf op de voet. Van de grote banken ken ik er geen één die een panklare analyse op de plank heeft liggen van het bedrijf. Op jouw verzoek heb ik mij er in verdiept. Als aandelen van kleine fondsen weer in komen, en als de strategische hervorming binnen een jaar of twee echt lukt, kan het aandeel een koopje blijken. Maar het blijft een gok. Over 2000 wordt opnieuw een verlies verwacht, dus dividend zit er zeker niet in.”
Het aandeel Blydenstein-Willink staat op 5,30 Euro. Dat staat het aandeel al een tijdje, want er is nauwelijks handel: gemiddelde dagomzet van 909 aandelen over de afgelopen 200 dagen. De beurswaarde van het bedrijf is ongeveer 10 miljoen Euro. De redactie kocht op 28 februari 80 aandelen waarna de koers opliep tot 5,80 Euro. In maart willen we meer aandelen kopen om de koers op te drijven. Daarmee proberen we aan te tonen dat koersen gemanipuleerd kunnen worden (zoals we vermoeden bij Philips tussen kerst en nieuwjaar en eerder Textielgroep Twenthe). Bovendien is de vraag gerechtvaardigd of zo’n aandeel waarvoor geen interesse bestaat wel op de beurs mag blijven. Daarover meer in de volgende uitgave. “Ik denk wel dat het je zal lukken de koers op te krikken. Maar voor hoelang? Bovendien bepaalt het bedrijf zelf wel of ze op de beurs wil blijven,” aldus Van Es.

Vorige bijdrage

Albertjan Peters gaat lobbyen voor Zuid-Holland

Volgende bijdrage

Sander Westerveld: Oranjespeler nog zonder hoofdprijs

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *