Twentevisie Jaargang 13, 2001

Nieuw: beursanalyse en commentaar OBX: oostelijke beursfondsen in beeld

OBX: oostelijke beursfondsen in beeld

Twentevisie is een economisch magazine van en voor ondernemers in het oosten van het land. Journalistieke verhalen aangevuld met kwalitatief hoogstaande columns maken dat het blad goed gelezen wordt en hoog gewaardeerd. Eén onderwerp hebben we tot nu toe noodgedwongen links laten liggen: de effectenbeurs. Tot nu toe dus, want met ingang van dit nummer gaan we wel schrijven en adviseren over de beurs. En terecht, want hoewel de institutionele beleggers circa 70% van de markt dicteren en zichzelf ongetwijfeld door eigen beursanalisten dagelijks laten voorlichten, hebben de kleine beleggers, de particulieren (die altijd nog zo’n 30% van alle aandelen bezitten en in de handel zich nadrukkelijker laten gelden dan de grote jongens) recht op informatie over de kleinere, oostelijke fondsen. Samen met Sjoerd van Es van de Rabobanken in Twente maken we deze pagina. Zonder aanziens des persoons, zoals u dat van de redactie gewend bent.

TV Oost is een paar jaar geleden begonnen met een beursrubriek waarin niet een algemeen beursverhaaltje werd verteld, maar waarin de landelijke beursgraadmeter, de AEX, wordt vergeleken met de daarvoor speciaal ontwikkelde OBX: Oostelijke Beursbedrijven Index. Die nieuwe index blijkt al behoorlijk ’te leven’ onder ondernemers. Zoals de Memphis-pagina’s in dit blad een impressie geven van de opnames van het radioprogramma, zo zal op deze pagina’s over die OBX worden geschreven. Elke woensdagavond om 19.21 uur (en dan in de herhaling om de twee uur) vertelt Theo Ankoné op TV Oost wat de ontwikkelingen zijn op het beursfront. In dit blad krijgt u een maandelijks overzicht van de ontwikkelingen (in de vorm van een grafiek) van de AEX en de OBX, de dalers en de stijgers, maar ook een analyse van één van de dertien oostelijke beursfondsen die de OBX vormen.

Beleggingsspel

Nieuw is ook dat u binnenkort via Twentevisie kunt meespelen in het Rabo-beleggingsspel dat maandelijks gespeeld wordt in het radioprogramma Memphis. Memphis is een radioprogramma dat maandelijks wordt opgenomen in het Arke Stadion in Enschede waarin vooral ondernemers aan het woord komen. Die bijeenkomsten worden goed bezocht. En daar wordt dan altijd het AEX-spel gespeeld; de bezoekers kunnen een gooi doen naar de hoogte van de AEX een maand later, bij de volgende opname van het programma. En de winnaar krijgt dan een kistje wijn. Via www.twentevisie.nl kunt u meedingen naar het kistje wijn. In de afgelopen jaren verzorgde Ed Kosterink, beleggingsadviseur van Van Lanschot Bankiers in Enschede het AEX-beleggingsspel. Met ingang van deze maand neemt Sjoerd van Es van de Rabobanken Twente die rol over. De kwaliteit van de wijn blijft onveranderd goed.

OBX

In de fictieve OBX zijn geen AEX-fondsen opgenomen om de doodeenvoudige reden dat er geen oostelijke AEX-fondsen zijn. Zelfs Stork, Ten Cate, Grolsch, Volker Wessels Stevin en CMG zijn daarvoor te klein. De andere fondsen die meetellen in de OBX zijn Blydenstein-Willink, Van Heek Tweka, Nedap, Textielgroep Twenthe, Twentsche Kabel, Vredestein, Wegener en Reesink. Ooit maakten ook Welna en Flexovit deel uit van de OBX, maar zij werden na een overname (door respectievelijk Denali en Saint Gobain) van de beurs afgehaald. Daarvoor in de plaats is gekozen voor CMG (met een grote vestiging in Enschede) en Reesink in Zutphen. Aan het begin van het jaar zijn in de vergelijking van AEX en OBX (een gewogen index) beide indexen op 100 gezet om vooral de procentuele verandering te kunnen zien en te beoordelen. Elders op deze pagina staat de grafiek die de veranderingen in het hele jaar 2000 laat zien en het overzicht van de prestaties van alle dertien fondsen.

Vorige bijdrage

Bankdirecteur Egbert ten Cate: heer van stand met verstand van beleggen

Volgende bijdrage

Tubantia-directeur Gerard Driehuis "Nieuws wordt voor de krant minder belangrijk"

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *