Twentevisie Jaargang 14, 2002

Commentaar: Daadkracht

Tijdens de uitzending van Memphis was topman Gé Klein Wolterink eerlijk. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers wist hij het eigenlijk al: de vestiging in Enschede gaat dicht. Klein Wolterink is een geweldige ondernemer geweest voor de regio vanaf 1990 toen hij met 15 mensen de vestiging van Ericsson opstartte. Twee jaar geleden werkten er al/nog 550 mensen en daarna begon vanuit Zweden het knabbelen. Want Klein Wolterink is met alle respect natuurlijk gewoon een zetbaas. Zoals Twente er inmiddels zoveel heeft. Het is flauw om met terugwerkende kracht de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij te bekritiseren, maar je kunt je afvragen of het halen van filialen van multinationals wel zo goed is geweest. Opgeteld bij het vertrek van zelfstandige bedrijven als Arke, Amicon, Kondor Wessels en andere bedrijven heeft dat de slagkracht van de regio geen goed gedaan. Hoe lang blijft Polaroid nog in Enschede? CMG? Lucent? Misschien gaat de UT zelf wel weg als Van Vught woord houdt.

Ik heb vertrouwen gekregen in de daadkracht van de nieuwe commissaris van de koningin Jansen. Hij eist beleid van zijn ambtenaren, geen rapporten. Hoe staat de detailhandel ervoor? Hoe de industrie, de ICT? En hoe anticiperen we daar als provincie op? Daar kunnen we wat mee. Bij gebrek aan economisch beleid van het provinciehuis in de afgelopen jaren is de OOM deels beleidsbepaler geworden. ‘Ik schroom er niet voor met andere partijen afspraken te maken’, meldde Jansen. En of een bedrijfsterrein in Zwolle of Staphorst komt, interesseert hem al helemaal niet. ‘Als de regio daarover akkoord is’. Gedeputeerde Bennink stond met open mond te luisteren.

Als Jansen de daad bij het woord voegt, krijgen we wellicht toch mooie tijden in het oosten des lands. Het MKB is de ruggengraat van de economie. Ga een deel van die 300 Ericsson-mensen helpen bij het opzetten van een eigen bedrijf!

Vorige bijdrage

Nummer 41

Volgende bijdrage

Commissaris der koningin Geert Jansen verwacht van zijn ambtenaren economisch beleid, niet alleen rapporten

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *