Roskam Moordkuil Jaargang 10, 2004

Nummer 51

Als u geen abonnement heeft op de Telegraaf en u stemt niet frequent af op RTV Oost, dan is het u wellicht ontgaan dat er een meedogenloos rapport ligt van de rijksrecherche over de handel en wandel van de politie in Haaksbergen. De regionale krant heeft het rapport niet en heeft er daarom nog niet over geschreven, hoewel de misdaadverslaggever van Tubantia zich behoorlijk heeft misdragen en de man die de aanleiding is van het onderzoeksrapport heeft bedreigd en beledigd om toch het rapport in te zien. Opvallend, want de krant loopt toch altijd gezellig aan het lijntje van de overheid. In dit geval zal de concurrentiestrijd met de andere media belangrijker zijn geweest.

Het is ondoenlijk om de problemen in Haaksbergen even in één kolom te beschrijven, maar het gaat over de integriteit van de politie. We hebben het in dit land zo geregeld dat een politieagent eerder wordt geloofd dan een burger. Dus als de politieman tegen de rechter zegt dat ik zat te bellen in de auto of mijn middelvinger naar hem opstak, dan gelooft de rechter dat. Ik kan me dat voorstellen, want vrijwel iedereen ontkent een overtreding of heeft vijftien uitvluchten.

Dit systeem werkt alleen als honderd van de honderd agenten door en door integer zijn. Dat zijn ze niet. En dan heb ik het niet over de incompetentie. Korpschef Deelman heeft in de afgelopen jaren van het Twentse politiekorps een zooitje stadswachters gemaakt die hooguit uitblinken op het gebied van parkeerbekeuringen. Veel grote zaken zijn verprutst. Je moet eens een rondje maken in de rechtbanken in Almelo, Zwolle, Lelystad en Zutphen. Het openbaar ministerie haalt erg vaak bakzeil. Het fundament van een zaak is namelijk goed politieonderzoek. Prestatiecontracten, tunnelvisie, arrogantie, onkunde, het zal allemaal wel, maar het leidt er toe dat bijvoorbeeld veiligheid een luxe wordt. Nu al worden in villawijken (recentelijk weer in Apeldoorn) veiligheidsmensen ingehuurd om het werk te doen van de politie. De politie lost het deels op door convenanten met bijvoorbeeld de horeca op te stellen. Ik was pas in Zwolle waar een deurgorilla een vriend een gebroken neus sloeg omdat hij niet snel genoeg vertrok toen hij een dancing niet binnen kwam. Aangifte bij de politie had geen zin, want daar zeiden ze letterlijk dat ze op basis van het convenant eerder die vechtgrage portier geloofden dan ons.

De rijksrecherche heeft nu geconstateerd dat politieagenten in Haaksbergen meineed hebben gepleegd en afgedekt werden door hun superieuren. Ik had een geschokte reactie van Deelman verwacht, maar hij ging tekeer tegen de rijksrecherche: hij ontkende alles zoals de gemiddelde crimineel alles ontkent. Goed voorbeeld doet volgen, zijn voorlichters spreken niet meer over advocaat Speijdel, maar stelselmatig over “die mediageile klotenadvocaat”. Over het rapport zal de rechter nog oordelen, maar een veroordeling moet onherroepelijk leiden tot het vertrek van Deelman.

Vorige bijdrage

Huisstijlspecialisten gaan in vastgoed

Volgende bijdrage

Nummer 52/53

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *