Twentevisie Jaargang 16, 2004

Centric KSI heeft 20 miljoen compensabel verlies

Centric KSI heeft 20 miljoen compensabel verlies

Het gerespecteerde Financieele Dagblad schreef onlangs ‘groot is uit, klein is in’. Ter onder steunig publiceerde de krant een lijstje supermuizen waarin onder TKH, Ten Cate en Centric KSI voorkwamen als fondsen die dit jaar tientallen procenten stegen. Ongeveer in dezelfde tijd liet de Volkskrant weten ‘kleine fondsen niet langer fijn’, met de boodschap dat de kleinere fondsen een inhaalslag hebben gemaakt en dat het nu weer tijd wordt voor de grote fondsen. “De AEX en ook wel de fondsen in de Midcap worden geleid door internationale zaken als de olie, de dollar en de Amerikaanse markt. De kleine fondsen worden beoordeeld op hun eigen prestaties, dat is eigenlijk beter, eerlijker en overzichtelijker,” zegt Sjoerd van Es van de Rabobank Enschede-Haaksbergen.

Het probleem met kleine fondsen is dat ze bij de grote institutionele beleggers niet in de belangstelling staan. Omdat ze te klein zijn. De grote beleggers stoppen miljoen in een fondsen, maar willen dan niet meteen het hele bedrijf of de meerderheid van de aandelen. Dus komen ze uit bij de grote internationale bedrijven of bij grote fondsen die hun beleggingen uitsmeren over een groot aantal kleinere fondsen. En dat betekende een zekere impopulariteit. “Onbekend maakt onbemind”, vertaalt Van Es. “Maar de goede fondsen zijn nog zeker niet te duur, nee, ook Ten Cate niet die dit jaar als een speer omhoog ging.

Dus die adviseer ik zeker bij mijn klanten.” Het toeval wil dat onlangs een rapport verscheen van Thijs Hovers van de ABN-AMRO die voorspelde dat de koers van Ten Cate kan doorgroeien naar zestig euro. En topman De Vries voorspelde op in het TV-programma BV Oost op 31 december 2003 dat het aandeel een jaar later op vijftig euro zou staan. Hij heeft gelijk gekregen. Voor hem zelf overigens ook niet onplezierig, want hij bezit 20.000 aandelen en 40.000 opties.

Centric KSI

Officieel wordt Centric KSI niet meer gevolgd door de researchbureaus van de Nederlandse effectenbanken en effectenkantoren. Dit komt omdat minder dan 20% van de uitstaande aandelen Centric KSI (in totaal 3,8 miljoen) vrij verhandelbaar is op de Amsterdamse effectenbeurs. De overige aandelen zijn in het bezit van het moeder bedrijf Centric Holding dat weer voor 100 % eigendom is van Gerard Sanderink die onlangs tijdens een besloten bijeenkomst zijn excuses aanbood voor het slechte presteren van het beursfonds. Hij is teruggekomen op de gedachte van het bedrijf van de beurs te halen en wil van Centric een mooi beursfonds maken. “Ik schaam me voor het beursbedrijf,” zei hij tegen de verbaasde toehoorders. Even ter herinnering: Centric KSI is voortgekomen uit de fusie van Multihouse (was toen al overgenomen van Sanderink) en het beursgenoteerde KSI. Vanaf het begin had de nieuwe combinatie het moeilijk. De markten waarop KSI opereerde (banken, telecom en overheid) zakte in elkaar. In de loop der jaren hebben de verliezen zich binnen Centric KSI opgestapeld. Dat is het slechte nieuws. In totaal heeft het bedrijf twintig miljoen aan compensabele verliezen opgebouwd. “Dat geeft Sanderink de mogelijkheid om in de komende tien jaar winst te maken zonder dat daar belasting over betaald hoeft te worden. En dankzij dit fiscaal compensabele verlies zal Sanderink Centric KSI ook nooit failliet willen laten gaan,” aldus Van Es, na afloop van de lezing van Sanderink die zelf zei een faillissement zijn eer te na te vinden.

Uitbouwen

Dit jaar heeft Sanderink zijn belang in Centric KSI uitgebreid van 60% naar meer dan 80%. Hij wil het beursfonds ombouwen tot een detacheerder van IT-personeel. Verder zijn er veel kostenbesparende maatregelen genomen. “Dat geloof ik graag, want we zien de verliezen elk halfjaar verder afnemen. En volgens Sanderink zal de tweede helft van 2004 zelfs winstgevend zijn,” aldus Van Es die koopnoch verkoopadvies geeft. “Ik volg het fonds nauwelijks vanwege alle perikelen. “Maar ik ga het weer volgen omdat Sanderink heeft gezegd dat hij het wil uitbouwen tot een goed bedrijf. De forse stijging van het aandeel dit jaar is uitsluitend te wijten aan de aankopen van Sanderink zelf. Maar het wordt interessant als Centric KSI vanaf 2005 belastingvrije winst gaat maken. Dan zal de koers verder stijgen, dus als je een gokje wilt wagen, kan ik je Centric KSI wel aanbevelen. Zo duur is het aandeel trouwens niet. Nee, dit is geen officieel advies. Het blijft speculatief, ook al omdat als gevolg van de lage verhandelbaarheid het koersverloop zeer volatiel kan hebben.”

Vorige bijdrage

Waar gaat het mis met onze economie?

Volgende bijdrage

Cor van Zadelhoff is de ‘grey power’-generatie

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *