Twentevisie Jaargang 18, 2006

Elly Siers start met Chaka Africa Travel exclusieve Tanzania-reizen

Ondernemen als ontwikkelingshulp

Elly Siers is de afgelopen zeven jaar helemaal Tanzania-adept geworden. En dat wil wat zeggen, want in de bijna twintig jaar dat ze in het reisvak zit -eerst bij Arke en daarna sinds 2000 bij Bennie Brinkman -heeft ze heel wat van de wereld gezien. De overstap naar Brinkman was bewust: “Hij is Duitsland-kenner bij uitstek. En de Duitse vakantieproducten zijn beter dan de Nederlandse. Kijk bijvoorbeeld naar de infrastructuur rond de Duitse vliegvelden Münster, Düsseldorf en Dordmund.” Siers wordt ondernemer, maar ook weer niet helemaal. Want de door haar ontwikkelde reizen op Tanzania, Malawi en Mozambique worden onder meer verkocht via de kantoren van Brinkman, waar ze op freelance basis blijft werken. Ze gaat in zee met twee Tanzaniaanse jongens.

Vakantieliefde? Sterk gevoel voor onrechtvaardigheid en ongelijkheid? Nee, Elly Siers is (gelukkig) getrouwd en ontmoette tijdens een reis door Tanzania twee jongens, Julius Mtuy en Peter Urasa die in het reisvak werken in hun land, maar heel graag voor zichzelf wilden beginnen. “Die jongens hebben een wildlife managementopleiding en ruim tien jaar ervaring. Zij lieten ons het land met een 4-wheeldrive zien, we reisden niet met een groep. We bezochten niet alleen de natuurparken, maar ook de andere interessante delen van Tanzania en Malawi. Dan leer je elkaar in die weken dus goed kennen. We hebben hun aangeboden te helpen met het opzetten van hun bedrijf en om vanuit Nederland mensen te interesseren naar Tanzania, Malawi en Mozambique te gaan.” En dan volgt een uiteenzetting dat Tanzania eigenlijk het echte Afrika is. Het land met 120 stammen dat in de afgelopen decennia eigenlijk nooit in het nieuws kwam met weer een oorlog en waar de regering heeft geleerd van de omliggende landen als Kenia, waar massatoerisme het land in de afgelopen jaren onherkenbaar heeft ?tenen vreedzaam naast elkaar leven. “Ik ben bij die jongens thuis geweest, heb hun familie ontmoet en hun leefomstandigheden leren kennen, het zit wel goed, echt.”

Banken

Begin dit jaar bezocht Siers weer haar favoriete vakantiebestemming. “Er was eigenlijk nog niets geregeld. En dat komt doordat banken maar moeilijk geld willen geven, alleen als er een blanke of Indiër bij betrokken is. De laatste tijd komt daar gelukkig verandering in door de Micro-financiering, waardoor de lokale bevolking kansen krijgt om te ondernemen. Deze jongens hadden wat geld gespaard en vanuit Nederland maakte Elly Siers geld over. En zelfs dat had nogal wat voeten in de aarde.

Je komt in echte dorpen waar nooit of nauwelijks blanken komen, niet het zoveelste toeristenmarktje dus’

Maar Chaka Africa Travel bestaat nu echt. “Ik doe de marketing en verkoop, zij laten de gas-ten met de 4-wheeldrives het land zien. Het is geen standaardproduct, het zijn individuele reizen op maat. Ik vraag naar het budget van de mensen, de tijd die ze in Tanzania, Malawi en of Mozambique willen doorbrengen en wat ze van die landen willen zien in die tijd. Ze brengen je in dorpen waar niet of nauwelijks ?tje dus.” Zo’n reis voor twee weken is niet goedkoop, je moet rekening houden met pakweg 3500 euro per persoon. “Dat is inclusief vliegreis, verblijfskosten en overnachting in lodges, overnachtingplaatsen zoals hutten en tenten en kleine huisjes, die ik samen met de jongens heb uitgezocht. Vergeet niet, er vliegen geen charters op Tanzania.”

Chaka Africa Travel

Bennie Brinkman was juist enthousiast dat zijn freelance medewerkster op deze manier aan het ondernemen sloeg. “Ik doe veel speciale en incentive-reizen voor Brinkman. Wij zijn net terug uit Spanje waar ik samen met hem voor een groep van 67 mensen zo’n reis heb georganiseerd en uitgevoerd. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in Zuid-Afrika.” Elly Siers blijft dus gewoon werken, want het is niet de bedoeling om slapend rijk te worden met Chaka, wat het swawili-woord voor de bush is. “Voor de auto’s en het opzetten van de website en eigen kosten wil ik maximaal een ton uitgeven. En dat moeten Mtuy en Urasa mij in de komende jaren terugbetalen, want het is de bedoeling dat het over zes, zeven jaar helemaal hun eigen bedrijf is.” De eerste gasten (niet toevallig kennissen en vrienden van Siers) zijn net terug en de volgende gas-ten gaan binnenkort die kant op. “Terwijl ik nog niets aan de marketing gedaan heb; er is duidelijk belangstelling voor. Ja, ik heb zelf natuurlijk ook een klantenbestand dat ik ga aanschrijven.”

Vorige bijdrage

Tips, achtergronden en nieuws

Volgende bijdrage

‘De sociale ontwikkelingen lopen achter, dat wordt nu ook wel erkend’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *