Twentevisie Jaargang 18, 2006

Tips, achtergronden en nieuws

Wavin is op Stork na grootste oostelijke beursfonds

“ Ik denk nog steeds dat de AEX voor het einde van het jaar op of nabij de 500 punten zal staan,” zegt Wim Steenkamp, beleggingsadviseur van de Rabobank Midden-Twente. De AEX noteert momenteel het niveau van juni 2002. “Wellicht komt er nog een heuse eindejaarsrally.” Het nieuws van de afgelopen maand was natuurlijk de beursintroductie van Wavin uit Zwolle.

Grootaandeelhouders hebben Stork gedwongen tot een bijzondere aandeelhoudersvergadering op 12 oktober; durfkapitalisten Centaurus en Paulson willen dat het bedrijf zich volledig richt op het onderdeel Aerospace en willen de overige divisies Print, Technical Services en Food Systems binnen een paar jaar verkopen. Het bestuur van Stork vindt echter dat de opsplitsing niet de meeste waarde creëert, de drie kernonderdelen hebben sterke marktposities en zijn goed gepositioneerd om de marktgroei te overtreffen. “Wij verwachten niet dat het op korte termijn tot een volledige opsplitsing van Stork komt. Ik zou zeggen: houd de aandelen Stork als u die heeft gewoon in portefeuille.”

KTC

Ten Cate kon de laatste maand weinig goed doen bij beleggers. Het aandeel noteert momenteel 19 euro en nadert het laagste punt van dit jaar. “Ik vind het aandeel zeker niet te duur. Met een koers/winstverhouding van minder dan 12 dit jaar en minder dan 11 voor 2007, oogt het aandeel fundamenteel aantrekkelijk.” De samenwerking met Greenfields om een nieuw kunstgrassysteem te ontwikkelen en het herstel van de winstgevendheid van niet-kernonderdeel ENBI (geschatte verkoopopbrengst 50 miljoen euro oftewel 2,30 euro per aandeel) geeft, volgens Steenkamp, vertrouwen naar de toekomst.

“Vanwege de technische verzwakking van het aandeel is het sterk aan te bevelen een stop-loss in te voeren op 18,40.”

Wegener

Wegener (huidige koers 9,50) laat de laatste week ook een aardig herstel zien na fors te zijn afgestraft. “Alhoewel ons advies op dit moment niet verder gaat dan houden, kan het aandeel voor de speculatief ingestelde belegger herstellen tot ongeveer 11 euro. Mogelijk dat de activistische Britse belegger Governance for Owners “ de beurskoers verder in beweging kan zetten.

Wavin

Vanaf 12 oktober zal een nieuw (oostelijk) fonds aan de Amsterdamse beurs genoteerd zijn: Wavin uit Zwolle dat na Stork ook meteen het grootste oostelijke fonds zal zijn met een beurswaarde van circa 600 miljoen. Ter vergelijking:
TKH Group: 460 miljoen; Ten Cate: 377 miljoen; Wegener: 426 miljoen en Grolsch: 475 miljoen. Wavin geeft veertien miljoen nieuwe gewone aandelen uit en maximaal 34 miljoen bestaande aandelen (van CVC Capital Partners, Alpinvest en het management van Wavin waardoor de free float 60% zal zijn). Wavin wil de netto-opbrengst (140 miljoen) gebruiken voor vermindering van de schuldpositie. Die is nu ongeveer 900 miljoen en moet na de beursgang en dankzij de cashflow in 2007 uitkomen rond de 650 miljoen. Daardoor is het nu lastig om aan te geven wat de koers/ winstverhouding is.

Over het bedrijf: Wavin NV is marktleider op het gebied van kunststof leidingsystemen in Europa. Met 7300 medewerkers in 27 Europese landen. Over 2005 realiseerde Wavin een pro forma omzet van 1,4 miljard en operationeel resultaat (vóór niet-operationele resultaten) van 101,4 miljoen. De onderneming levert innovatieve kunststof leidingsystemen en oplossingen ten behoeve van twee marktsegmenten in Europa: Building and Installation (bovengronds) en Civils and Infrastructure (ondergronds). “Ik ben enthousiast.”

Tip van de Week

Waar veel andere beurscommentatoren en/ of analisten vooral verklaren wat er in de afgelopen periode is gebeurd, durft Wim Steenkamp het wekelijks aan om in het radioprogramma PuntKomma (17.30 tot 18.00 uur) bij Radio Oost (89.4 via de ether) tips te geven. Zijn tips tot nu toe dit jaar treft u aan elders op deze pagina. Dan kunt u zelf ook beoordelen of hij het beter doet dan de ‘benchmark’.

Vorige bijdrage

André van Duin is zijn eigen bedrijf

Volgende bijdrage

Elly Siers start met Chaka Africa Travel exclusieve Tanzania-reizen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *