Twentevisie Jaargang 18, 2006

Sabine Uitslag heeft een missie

‘Ik wil er wel toe doen’

Sabine Uitslag: “Jammer voor het CDA als ik niet in de kamer kom.”
(Foto’s: www.cda.nl)

“Drie jaar geleden werd ik er zo zat van dat er heel veel over de zorg en verpleegkundigen werd geschreven, maar nooit door de mensen zelf”. Drs. Albertje Sabine (roepnaam) Uitslag (33) komt uit Vriezenveen, woont tegenwoordig op een boerderijtje in het fraaie Welsum, studeerde (onder meer) HBO-V bij Saxion en werkt nu bij de Isala Academie in Zwolle. Maar na 22 november zit ze in de tweede kamer. Daarvan is ze althans heilig overtuigd, ondanks haar (vooralsnog onverkiesbare) 50ste plaats op de CDA-lijst. “Ik heb een missie.”

Haar stem lijkt sterk op die van zangeres Ilse Delange. Sabine Uitslag zingt ook, in de rockband Zipper, Maar verder houdt de vergelijking op. Uitslag zet je onbedoeld steeds op het verkeerde been. Op basis van het telefoongesprek voorafgaande aan dit interview, vermoed je een naïef niet-wereldwijs meisje. Als je haar puur op haar CV zou beoordelen, denk je aan een nerd. Niet veel meiden zullen ‘even’ naast HBO-V ook nog Wiskunde studeren. Ze heeft aan de universiteit van Maastricht Verplegingswetenschap gedaan, verder heeft ze nog (onder meer) Opleidingsmanagement Gezondheidszorg gevolgd (Hogeschool Arnhem/Nijmegen) en Top Class Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit (Rotterdam).
Een beetje hoogleraar zou trots zijn de tientallen presentaties tijdens symposia die zij gegeven heeft (van ‘Ontwikkelingen binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg tot ‘Toekomst in eigen hand!’ tijdens het congres Integraal Kankercentrum Oost Nederland), de vele publicaties en notities van haar hand (zoals ‘Leerbedrijf in de regio’ en ‘Onderwijs & Gezondheidszorg’) en de projecten die zij heeft (mede) heeft begeleid (voorzitter Project Kwaliteit ‘HKZ Certificering). Onderaan haar vier pagina’s curriculum vitae bundelt nog een zestien punten tellende lijst van nevenactiviteiten (vice-voorzitter ‘Karel de V’, verpleegkundigen in de politiek, lid Raad van Toezicht Vérian Apeldoorn, bestuurslid Vereniging ter bevordering voor wetenschappelijk onderzoek in de V&V). Maar Sabine Uitslag is gewoon een ‘gaaf wijf’.

Typisch Uitlag
De keuze voor de politiek komt niet uit de lucht vallen. “Vroeger thuis zeiden ze dat al.” Drie jaar geleden kwam het er van. Uit pure frustratie over het Nederlandse zorgbeleid schreef ze een plan en stuurde dat aan de CDA-fractie. Tijdens één van haar studies werd de nadruk gelegd om meer verpleegkundigen en verzorgenden op invloedrijke posities te krijgen en daarop baseerde ze haar ideeën. Via via kwam haar notitie in handen van fractievoorzitter Verhagen. Niet veel later werd Uitslag gevraagd met drie andere verpleegkundigen de kerncommissie van de fractiebegeleidingscommissie verpleging, verzorging van het CDA te vormen.
Ook de wijze waarop ze in de zorg is beland, is weer een typisch Uitslag-verhaal: “Als vijftienjarige schoonmaakster in het Twenteborgh Ziekenhuis vond ik het daar wel heel leuk. Ik maakte ook de kamer schoon van de docente verpleegkunde, daar lag een keer een moduleboek in de vuilnisbak en toen heb ik aan die mevrouw gevraagd of ik dat boek mocht hebben”. Het was het begin van een (nog) korte doch indrukwekkende carrière. Als verpleegkundige werkte ze onder meer in het verpleeghuis P.W. Janssen in Deventer, in ’t Bouwhuis in Enschede, bij de Thuiszorg Den Ham en in de drie grote Twentse ziekenhuizen. Ze was docent Verpleegkunde bij het ROC, praktijkopleider bij Verpleeghuis Krönnenzommer in Hellendoorn, Hoofd Opleidingen Adhesie GGZ Midden Overijssel en sinds september van dit jaar is ze consultant Isala Academie Zwolle.

Kamer

Ze denkt niet alleen het beter te weten, ze weet het ook vaak beter. Terwijl Uitslag zeker geen recalcitrant type is. Integendeel. Waar veel andere pubers rebelleren, ging ze vroeger op zondag twee keer naar de Nederlands Hervormde kerk, ze zat zelfs in de jeugddienstcommissie. “Wij organiseerden jeugddiensten voor randkerkelijke jongeren, om hen bij het geloof te betrekken; hadden we een bandje in de kerk en dan stond ik met getoupeerd haar op de preekstoel de kerkgemeenschap toe te spreken.”
Ze moet en zal de kamer in. Maar stel dat het niet lukt? “Ik wil besturen. Het liefste in de politiek, maar anders een instelling. Of ik ga promoveren. Ik denk ook wel eens om een eigen organisatie op te richten. Ondernemersschap heb ik ook wel in me. Ik heb tegen het CDA gezegd tijdens het selectiegesprek: ‘Het is jammer voor het CDA als ik niet in de kamer kom’. Zo voel ik dat echt. Jammer voor hen.”

Vorige bijdrage

NeW Entertainment feestend bij midden- en kleinbedrijf

Volgende bijdrage

Judith Ploegman aan het hoofd van jeugdcolonne die babyboomers wil verjagen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *