Twentevisie Jaargang 22, 2010

Oud-minister Bos heeft mijn brief om het ziekteverzuim aan te pakken nooit beantwoord

Marcel Wenting bevecht het ziekteverzuim

Het succes van Marcel Wentings VerzuimReductie gaat ook in deze crisisjaren als een lopend vuurtje rond.

De interviewer krijgt een gesigneerd shirt van Go Ahead Eagles, de club waarvan zijn bedrijf VerzuimReductie shirtsponsor is. Een paar weken later is hij te gast in het programma In De Wandelgangen van TV Oost als hij genomineerd is voor de Deloitte Technology Fast50, er staat een maaltijd in de studio klaar en hij bedankt de kok door hem twee eretribunekaarten te geven voor een wedstrijd in Deventer. Marcel Wenting wil zijn succes delen. Hij is de tijd van twaalf ambachten en dertien ongelukken (in onder meer de reis- en autobranche) niet vergeten.

VerzuimReductie blijkt een schot in de roos. In de paar jaar tijd dat het bedrijf zich in de bijkans lege Polman-toren in Hengelo (vlakbij de afrit van de A1) heeft gevestigd, zijn tientallen nieuwe medewerkers aangenomen. Wenting overweegt nieuwbouw, maar voorlopig is hij druk om de enorme groeit te managen.

Stormachtige groei

De Deloitte Technology Fast50 is een jaarlijks terugkerende verkiezing van de vijftig snelst groeiende technologiebedrijven in Nederland en België. De bedrijven zijn geselecteerd op basis van de percentuele omzetgroei over de afgelopen vijf jaar (2005-2009). Om zich te kwalificeren moeten bedrijven minimaal een groei van 400 procent hebben gerealiseerd. Sinds de oprichting in oktober 2004 (toen nog met VolkerWessels als partner, inmiddels uitgekocht) is VerzuimReductie stormachtig gegroeid naar een omzet nu van acht miljoen euro en meer dan zestig medewerkers. “Dit jaar verwachten we bijna honderdduizend arbeidsplaatsen te monitoren voor meer dan 550 klanten,” zegt Wenting. Op 7 oktober wordt bekend gemaakt wie van de vijftig geselecteerde bedrijven de winnaar is van de Fast50 Award. Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat VerzuimReductie in de prijzen valt. Eerder dit jaar werd het bedrijf uit zeventig leveranciers van V&D/La Place gekozen tot ‘Most Promising Partner’.

En onze mensen, bijna allemaal van HBO-niveau, zijn getraind om door te vragen

Portugal

De start van VerzuimReductie is even bizar als legendarisch. Op de maandag die volgde op het weekend dat Nederland van Portugal had verloren, liep het ziekteverzuim op tot 15%. Wenting, die gekscherend over zichzelf zegt dat hij niet meer dan twee zwemdiploma’s heeft, zag kansen, want bevriende ondernemers hoorde hij regelmatig brommen over illegaal ziekteverzuim. Vroeger was dat probleem minder groot, maar sinds werkgevers ziek personeel twee jaar moeten doorbetalen en de Poortwachterswet werkgevers dwingt zieke mensen goed te begeleiden, is de belangstelling toegenomen. Wenting is er zelf inmiddels ook van overtuigd na al die jaren dat aan zeker aan 60 tot 70% van het ziekteverzuim bij bedrijven op zijn minst een luchtje zit. “De specifieke werkwijze van VerzuimReductie heeft aangetoond dat een daling in ziekteverzuim van 30 tot 50% gedurende het eerste jaar eerder regel dan uitzondering is.” Maar dat is dan niet verbazingwekkend als bij veel bedrijven ‘grijs’ verzuimd wordt. Over de werkwijze van VerzuimReductie vertelt Wenting: “Wij laten de medewerker zich ziekmelden bij zijn of haar direct leidinggevende en bij ons. En onze mensen, bijna allemaal van HBO-niveau, zijn getraind om door te vragen. En als je ziek bent, dan krijg je direct professionele ondersteuning en begeleiding van onze verzuimconsulenten. Want daar gaat het natuurlijk wel om: mensen die een echt probleem hebben, moeten geholpen worden.” Het zal niet voor het eerst zijn dat zieke werknemers soms weken niets van hun werkgever horen.

Doorvragen

Het doorvragen gaat soms niet zachtzinnig, horen we van mensen die met VerzuimReductie te maken hebben. Alleen melden dat je hoofdpijn hebt of een griepje is te weinig: wat heb je zelf al gedaan om beter te worden, ben je bij de huisarts geweest of heb je al een afspraak? En toen een medewerker het vermoeden had dat een zieke werknemer op het strand lag, werd gevraagd om het toilet even door te spoelen en daar de hoorn bij te houden. “Dat gebeurt, ja,” zegt Wenting, die vervolgens uitlegt dat het doel net zo zwaar is als het middel, want hij recent voor dat één procent ziekteverzuim bij een heleboel bedrijven net het verschil kan maken tussen verlies draaien of een (kleine) winst bijschrijven. “En die mensen worden toch ook voor veertig uur betaald. Als je je hebt ziek gemeld en je zit aan het strand, dan laat je je collega er voor vliegen. Ik bedoel, dat zou ik ook niet accepteren, dat doe ik ook niet met de mensen die bij ons werken.” Saillant detail, het ziekteverzuim bij Verzuimreductie is nog geen half procent; maar Wenting had wel te maken met een ander probleem bij zijn bedrijf: een hoog verloop, wat over het algemeen ook geen goed signaal is. “Dat was tot voor twee jaar geleden. Voor dit werk hebben we goede mensen nodig, het is gewoon zwaar werk. Nee, niet om de fraudeurs op te sporen, we proberen mensen die dat echt nodig hebben zo snel mogelijk bij een specialist te krijgen. Daar gaat vaak een boel leed achter schuil.”

Als je je hebt ziek gemeld en je zit aan het strand, dan laat je je collega er voor vliegen

Oud-minister Bos

Het succes van VerzuimReductie gaat ook in deze crisisjaren als een lopend vuurtje rond, nieuwe klanten (waaronder veel grote bedrijven) melden zich bijkans dagelijks. Omdat Wenting die 70% er al snel uitfiltert, zijn de eerste kosten voor veel bedrijven snel terugverdiend. Op langere termijn wordt ook het ‘echte’ ziekteverzuim lager, zegt Wenting resoluut, “dankzij ons concept van begeleiding en ondersteuning. Dat betekent een forse daling van de directe en indirecte kosten, zoals kosten van uitzendbureaus en dergelijke.” Wenting is zo overtuigd van zijn methode dat hij enige tijd terug aan de toenmalige minister van Financiën Bos een fraaie aktetas stuurde met een uitgebreide brief over zijn gedachtegoed omtrent het ziekteverzuim in Nederland. “Een mooie brief vond ikzelf, het totale verzuim in Nederland kost miljarden, maar ik heb helaas nooit antwoord gekregen van mijnheer Bos. Misschien kom ik hem nog eens tegen, want hij zit tegenwoordig veel thuis, heb ik begrepen…”

Verzekeraars

Volgens Wenting hebben de verzekeraars ook veel baat bij de aanpak en begeleiding van VerzuimReductie. “Die hoeven uiteindelijk minder uit te betalen als ze met VerzuimReductie samenwerken. Als een werknemer sneller terug is op de werkvloer, betekent dat voor de verzekeraar, die bijvoorbeeld het verzuim verzekerd heeft, dat hij minder hoeft uit te keren. En als een verzekeraar minder schade uitkeert, dan betekent dat een daling van de premie.” Nadat de Wet Verbetering Poortwachter in Nederland werd geïntroduceerd, vlogen de Arbo-bureaus als paddenstoelen uit de grond. Hoe komt het dat VerzuimReductie ten opzichte van al die bureaus blijkbaar zo goed presteert? “Veel van die bedrijven werken op de traditionele manier waar de afdeling P&O een spilpunt is. Maar P&O heeft nog 183 andere zaken aan haar hoofd. Wij doen alleen maar het verzuim en het ondersteunen daarvan. Het verzuim kost dermate veel geld in Nederland dat je hierop heel fors kunt besparen.” Over winstcijfers en rendement wil Wenting niets kwijt. Maar dat is zodanig goed dat het bedrijf inmiddels Go Ahead Eagles, FC Twente almede IJsbaan Twente sponsort, “niet alleen om de naamsbekendheid te vergroten, ook voor de maatschappelijk betrokkenheid,” en dat Wenting privé af en toe (met anderen) spelers koopt (en verkoopt).

Vorige bijdrage

Twentse ondernemers in Dubai opereren met wisselend succes

Volgende bijdrage

Theo Janssen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

2 reacties

 1. Stefan
  28 maart 2012 at 03:55

  Hallo.

  Hoe haalt marcel wenting het in zn hoofd om zijn medewerkers te laten vragen wat een meneer of mevrouw heeft als ze ziek zijn. en waar ze aan geopereerd is.?

  Ik denk dat Marcel Wenting zelf een keer geopereerd moet worden aan zijn verstand.!
  Die verzuimbedrijf van hem is totaal kansloos!! echt 100%.
  Ik zal iedereen als tip willen geven.
  Als je er naar gevraagd wordt om hier aan mee te werken. dan heeft u recht om te zeggen. dat hij beter vissen kan gaan vangen.

 2. Dre
  28 september 2015 at 16:05

  hallo

  Stefan heeft gelijk ….kijk hier maar es naar hoe dit soort dingen gaan !

  http://www.npo.nl/zembla/23-03-2012/VARA_101279984

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *