Twentevisie Jaargang 22, 2010

Kampioen

Als ik dit voorwoordje schrijf, zijn er nog drie wedstrijden te gaan voor FC Twente. Op het moment dat dit blad verschijnt, kan FC Twente daadwerkelijk het onmogelijke geflikt hebben of net weer alles vergooid hebben. Maanden geleden heb ik al weddenschappen afgesloten op het kampioenschap. Een jaar of vijftien geleden interviewde ik de toenmalige voorzitter van de Kamer van Koophandel Van Leersum over het zoveelste promotieplan dat Twente op de kaart moest zetten. En toen ik mijn twijfels uitte over de advertenties, radiospots en andere (mijns inziens) geldverspilling, verzuchtte hij dat de best denkbare promotie voor de regio natuurlijk het kampioenschap van FC Twente zou zijn.

Ik ben benieuwd wat het echt betekent voor Twente. Het bedrijf Robitex heeft al een gigantische order van FC Twente, maar mag daar van de club volstrekt niets over zeggen. Bij de club zijn links en rechts draaiboeken te voorschijn gehaald van eerdere feestjes. De verdere uitbouw van het stadion wordt wellicht versneld, want mensen willen bij winnaars horen – zeker in Twente. Veel bedrijven hebben het moeilijk, maar de rekening van FC Twente wordt betaald, nu wil niemand afhaken. De begroting van FC Twente schiet omhoog, dankzij sponsors, dankzij de inkomsten uit de Champions Leaque. Maar wat betekent het voor Twente? We hebben de gemeente Alkmaar gebeld, waar ons werd verteld dat er weinig of niets was veranderd. Alkmaar is natuurlijk geen Twente, het was ook al het tweede kampioenschap voor AZ. De stad is redelijk bekend van zijn kazen en ze hebben daar minder last van achterstandsgevoelens dan in Twente; dat door westerlingen nogal eens wordt verward met de Achterhoek. Bedrijven zeggen dat ze geen goede mensen kunnen aantrekken, veel Twentenaren trekken naar het westen, bedrijven vestigen zich minder snel in Twente, Den Haag ziet Twente over het hoofd – zeker nu de huidige voorzitter de bestaande fragiele lijntjes bruusk heeft verbroken; het interesseert hem ook minder, hij vindt FC Zwolle veel belangrijker.

Er komt een standbeeld voor Munsterman, Van der Laan en McClaren. Iedereen zal zeggen dat ze het altijd al geweten hebben. Munsterman kan elke avond in een televisieshow gaan zitten en alle bladen willen een interview met hem. Alleen Tubantia slaat hij waarschijnlijk over. Nee, ik bedoel wat levert het kampioenschap op korte, middellange en langere termijn op voor Twente. Volgens Van Leersum het paradijs, maar zijn er mensen, organisaties, politici echt mee bezig om dit buitenkansje echt uit te buiten voor Twente?

Vorige bijdrage

Textielbaronnen

Volgende bijdrage

Kalo Bagijn zette met BinckBank de beleggingswereld op zijn kop

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *