Twentevisie Jaargang 23, 2011

Commentaar: Wat heeft de regio aan voetbalsucces?

Op het moment dat ik dit schrijf, heeft FC Twente net de beker gewonnen, en moet het nog op voor het landskampioenschap. Hoe dan ook heeft Joop Munsterman bewezen dat winnen te organiseren is. Hij deed dat eerder bij de huis-aan-huiskranten van Wegener. En bij amateurclub ATC. Op 25 mei wordt het Innoversum gehouden, niet toevallig in De Grolsch Veste, de plaats van de enige en echte winnaar in Twente. Ik ben fan van de bestuurder Ank Bijleveld; voor deze uitgave heeft Martin Steenbeeke een fraai portret van haar gemaakt, Peter den Oudsten maakt dat ik Jan Mans en Ko Wierenga steeds minder mis, maar het blijven politici. Mijn bewondering voor Herman Hazewinkel en Bernard Wientjes steek ik niet onder stoelen of banken, maar ze zijn van de ‘oude economie’. Ik ga op 25 mei vooral voor Kees Donker, voor de rest zijn het veelal sessies van ‘ons kent ons’. Ik had meer toppers van buiten verwacht. Zoals ook FC Twente het doet met eigen mensen als Wout Brama met Ruiz als aanvulling.

Veel desolater dan het XL-park heb ik nog weinig industrieterreinen gezien

Niemand kon mij in de afgelopen maanden vertellen of er dankzij het landskampioenschap van FC Twente meer verkocht is, meer toeristen zijn gekomen, bedrijven gemakkelijker goed personeel konden vinden. Laat staan dat bedrijven nu kiezen voor de regio die ze kennen via het voetbal; veel desolater dan het XL-park heb ik nog weinig industrieterreinen gezien. Al die promotieclubjes in Twente die natuurlijk vooral met subsidie overeind worden gehouden, wat hebben die met de winst gedaan? Een weekendje Twente met een bezoek aan het nu al legendarische voetbalstadion plus een rondleiding in de mooiste bierbrouwerij van Europa, ik krijg er mijn westerse vrienden wel voor in beweging… Joop Munsterman is tegenwoordig een veelgevraagd spreker op feesten en partijen. Misschien kan hij zijn visie ook eens geven op de universiteit waar originaliteit en sprankelend optreden gedoofd zijn. Ze kunnen nog geen bezoekje van de premier fatsoenlijk organiseren. Mensen willen bij winnaars horen. En daar zit ook meteen het gevaar. Want het succes van FC Twente lijkt de ondergang te worden van clubs als Pollux (volleybal in Oldenzaal), Het Ravijn (waterpolo in Nijverdal) en zelfs een topevenement als de Military (paardenfestijn in Boekelo) moet elk dubbeltje omdraaien omdat de sponsors kiezen voor FC Twente. Ben benieuwd hoe Joop dat oppakt.

Vorige bijdrage

Plien en Bianca op herhaling is ook veel lachen

Volgende bijdrage

Wij tippen Ten Cate en Philips

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *