Twentevisie Jaargang 23, 2011

Europese leiders missen visie inzake Griekenland

Chris Buunders (links) en en Sjoerd van Es van ABN AMRO MeesPierson hebben forse kritiek op Europese leiders.

Uit de onlangs gepresenteerde cijfers (van bedrijfsleven tot overheden) kunnen we afleiden dat de wereldeconomie opnieuw verzwakt. De grote vraag is nu hoe ver dit gaat en hoe lang het gaat duren. Intussen woekert de Europese schuldencrisis voort. “Ik vind het echt verbijsterend hoe Europese leiders maar van alles roepen in de media. En dat ze zo overduidelijk van mening verschillen, helpt ook niet om de markten tot rust te brengen.”

Dat de opgaande conjunctuurfase op zijn einde loopt, werd vorige week opnieuw bevestigd. Een groot aantal economische cijfers uit zowel de Verenigde Staten als Europa hebben de afgelopen periode een daling laten zien. Na de aardbeving in Japan kwamen veel landen met slechte cijfers over april. Over de gehele Amerikaanse economie gemeten zijn de winsten voor het negende achtereenvolgende kwartaal gestegen. Dat is goed nieuws, want bedrijven die winst maken, zijn eerder geneigd te investeren.

Ongelooflijke communicatie.

De ontwikkelingen rond Griekenland volgen elkaar in een hoog tempo op. De markt heeft nauwelijks nog vertrouwen in de politiek om de problemen op te lossen. De rente op tweejaars Griekse staatsobligaties is bijna 25%, op tienjaars obligaties ruim 17%. De communicatie van de diverse Europese leiders is bijkans ongelooflijk. Naar aanleiding van de uitspraak van de Luxemburgse premier en voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker (dat Griekenland de volgende IMF-tranche niet krijgt) beschuldigde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble Juncker er van onzin uit te kramen. DNB-president Nout Wellink en waarnemend voorzitter van het IMF John Lipsky houden bij hoog en laag vol dat er een oplossing zou worden gevonden en dat de volgende IMF-tranche op tijd wordt vrijgegeven.

Mening van econoom Han de Jong.

We hebben daarom maar eens de mening van econoom Han de Jong van ABN AMRO gevraagd: “De voormalige, zeer loyale ‘havik’ uit de ECB-directie, Otmar Issing, heeft gezegd dat Griekenland in feite failliet is. Volgens de Franse president Sarkozy is het mogelijk om particuliere beleggers een deel van de lasten te laten dragen. Griekenland kon geen geld op de kredietmarkten meer lenen vanwege het enorme begrotingstekort. Daarom hebben het IMF en de EU geïntervenieerd; hun doel moet dan toch zijn Griekenland weer toegang tot de financiële markten te geven. Dat lukt duidelijk nog niet, gezien het feit dat de rente op Griekse obligaties maar blijft stijgen. En dat terwijl de Griekse regering erin is geslaagd het begrotingstekort terug te dringen. Op één punt heb ik duidelijk sympathie voor de Europese leiders. De Griekse regering heeft voor twee zaken geld nodig: voor het begrotingstekort en om aflopende staatsschulden te herfinancieren. Het staat buiten kijf dat het IMF en de EU het begrotingstekort moeten helpen financieren, maar het is uiterst vervelend dat beleggers, zodra de looptijd van een obligatie afloopt, hun geld opstrijken en ervandoor gaan, waarna het IMF en de EU – lees de belastingbetaler elders – het ontstane gat moeten opvullen. Voor de aflopende staatsleningen wordt uiteraard de nominale waarde betaald, terwijl tweejaars Griekse staatsobligaties voor slechts iets meer dan 70 cent per euro worden verhandeld. Als de huidige houders van die obligaties geluk hebben, krijgen ze bij het vervallen van de lening de nominale waarde uitgekeerd en maken ze een fraai rendement. Je vraagt je dan ook af waarom het IMF en de EU deze leningen niet nu alvast kopen tegen 70% in plaats van over twee jaar tegen 100%. Het zou een grote stap vooruit zijn als we de particuliere obligatiehouders in het systeem vast konden houden zonder het te ontwrichten. Als dat niet kan, moet het op grote schaal inkopen van obligaties voor minder dan de nominale waarde serieus overwogen worden.”

Vorige bijdrage

Beaphar wereldwijd actief, maar moet familiebedrijf blijven

Volgende bijdrage

Het handwerk van Vonder is conjunctuurgevoelig

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *