Twentevisie Jaargang 23, 2011

Leen Zevenbergen: inspirator en motivator

Leen Zevenbergen, een van de sprekers op de Twentevisie Masterclass, is CEO van IT-bedrijf Qurius.

Bij het gros van de sprekers denk je na een kwartier: ‘afronden’. Hoewel ze er zelf vaak anders over denken, zijn weinig ondernemers, politici, sporters, artiesten of anderen begenadigd sprekers. Leendert Pieter Willem Zevenbergen is dat wel. De persoon in kwestie heeft een paar bekroonde boeken geschreven over ondernemerschap. En spreken kan hij als de beste. Glimlachend: “Ik kan mensen heel goed inspireren en motiveren. De manier waarop ik met mensen praat en vertel over wat ik doe, is schijnbaar zo simpel en zo rechtdoor.” Zevenbergen is een van de inleiders tijdens de Masterclass van Twentevisie op 2 november.

Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, werkte anderhalf jaar op de accountancyafdeling van Philips (“dat was zo saai”) en begon voor zichzelf met Bolesian System, een IT-bedrijf dat onder meer ict-systemen maakte voor hypotheekadvies. Volmac wilde het vervolgens graag hebben… Zevenbergen ging naar Amerika, richtte ook daar een paar bedrijven op, waaronder een parfumfabriek. “Ik ben goed in het motiveren van mensen, ik kan bedrijven bepaalde richtingen opduwen. Ik heb zelf een heleboel bedrijven mee helpen oprichten en kan mensen enthousiast maken om dat aan te durven Maar ik ben heel slecht in het operationeel leiden van bedrijven.”

De meeste organisaties hebben een gering percentage mensen die er echt in geloven

Baard.

Terug in Nederland vroeg Henk Bosma van Roccade hem om hulp bij RCC. “Hoe ik dat aanpak? Ik ben ervan overtuigd dat als de mensen het naar hun zin hebben de resultaten vanzelf komen.” Philips belde daarna voor Origin, maar dat werd geen succes. “Ik liep tegen een muur van starheid aan. Ik heb daar besloten nooit meer in loondienst te gaan.” In 2006 verscheen van zijn hand ‘En nu laat ik mijn baard staan’. Dat werd in 2006 verkozen tot Managementboek van het jaar. Zevenbergen is beslist geen Emiel Ratelband of Ben Tichelaar. “Ik had op mijn vierentwintigste mijn eerste bedrijf. Ik heb succes gehad, maar ook is een bedrijf failliet gegaan. Dat is vreselijk voor de mensen, voor mezelf, voor de aandeelhouders. Ik heb dus ook de pijn en de ellende meegemaakt. Ik vertel over wat ik doe en waar ik midden in zit.”

Qurius.

Zevenbergen is nu CEO van Qurius, een beursgenoteerd IT-bedrijf. “Ik blijf niet langer dan vijf tot zeven jaar bij een bedrijf. Ik zit bij Qurius nog geen twee jaar; ik denk dat ik hier nog zeker een jaar of twee, drie nodig heb om het op de rit te krijgen. Mijn kracht is om mensen die in de put zitten en denken ‘dit wordt nooit wat’ toch enthousiast te krijgen. Die energie straal ik uit. De meeste organisaties hebben een gering percentage mensen die er echt in geloven; zo’n driekwart van alle mensen in Nederland vindt hun werk niet leuk. Dat is natuurlijk dramatisch en dat zegt wat over het leiderschap bij die bedrijven.”

Vorige bijdrage

Twentse bestuurders koesteren onze ellende van de A1

Volgende bijdrage

Inmiddels melden zich volgens Arjan Hoop ook praktijken bij Zorgpunt

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *