Twentevisie Jaargang 24, 2012

Marjan van Noort geknipt als ‘kwartiermaker’ nieuwe FNV

Marjan van Noort is gevraagd mee te denken over De Nieuwe Vakbeweging.

Op 23 juni wordt De Nieuwe Vakbeweging een feit. Dan zit het werk erop van de ‘kwartiermakers’ zoals ze worden genoemd. De leider van het stel is Jetta Klijnsma, maar een belangrijke rol vervult Marjan van Noort (52), een vroegere bestuurder in Almelo van de toenmalige Industriebond FNV, daarna leidde zij FNV Zelfstandigen, een poging van de vakbeweging de ‘afgedwaalde’ ZZP’ers bij te staan. Ze was ook nog directeur van De Burcht, centrum voor Arbeidsverhoudingen, en ze is nu directeur van de stichting Nederlands Participatie Instituut, een club die financiële participatie (lees aandeelhouderschap) van werknemers (!) in ondernemingen nastreeft.

Mensen voelen zich minder thuis bij de enorme instituten als AbvaKabo en FNV Bondgenoten

Kortom, als iemand weet hoe de arbeidsverhoudingen anno 2012 zijn, dan is het Van Noort. En dus lag het zeer voor de hand dat de dame, die in de jaren negentig kind aan huis was bij grote bedrijven als Vredestein, Wavin en Akzo, gevraagd werd mee te denken over De Nieuwe Vakbeweging. Nadat voorzitter Agnes Jongerius in het najaar van 2011 een pensioenakkoord sloot met de werkgevers en het kabinet brak de pleuris uit in de FNV: de grote bonden als Bondgenoten, AbvaKabo en de Bouwbond hadden grote moeite met het akkoord. De boel werd gelijmd door een commissie (met daarin ook de in het oosten zeer bekende PvdA ’ er Han Noten (Eerste Kamer en burgemeester Dalfsen) die de grootste ruziemakers (Agnes Jongerius en Henk van der Kolk – ook toevallig afkomstig uit Almelo) wegstuurde en de opdracht gaf tot De Nieuwe Vakbeweging.

Minder thuis voelen.

Er was ooit een tijd dat de werknemer smeekte om een baantje en de werkgever weinig oog had voor arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Het waren de diamantbewerkers die de handen ineen sloegen en een vakbond oprichtten. Jarenlang was het vervolgens de gewoonte dat het lidmaatschap van de vakbond net zo normaal was als naar de kerk of de kroeg gaan. Maar tijden veranderen; veel mensen worden niet meer automatisch lid van een bond, kunnen wellicht tegenwoordig ook heel goed voor zichzelf zorgen of als freelancer of ZZP’er werken met eigen problemen en wensen. En tegelijkertijd fuseerde een aantal bonden tot enorme instituten als AbvaKabo en FNV Bondgenoten, “waar de mensen zich minder thuis voelen. Je ziet ook bij de onderwijsbond en politiebond dat ze die acties beter kunnen organiseren dan zo’n grote vakbond.”

Geen kandidaat.

Van Noort is de afgelopen tijd ook naar de mensen op de werkvloer gegaan (onder meer in haar vertrouwde omgeving van Vredestein), “om te horen hoe zij willen dat die nieuwe vakbeweging eruit moet komen te zien, vooral ook voor mensen die geen lid zijn. Als je idee.n hebt, kun je meepraten via www.kwartiermakersvakbeweging.nl.” Zelf zal ze zich na 23 juni weer storten op haar eigenlijke werk. Nee, ik ben geen kandidaat voor het nieuwe bestuur.”

Vorige bijdrage

Verkoop Wavin nu en stap over naar Ten Cate en TKH

Volgende bijdrage

God bestaat

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *