Twentevisie Jaargang 24, 2012

Sjoerd van Es en Chris Buunders: We zijn redelijk optimistisch

Sjoerd van Es (links) en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson: “Aandelen zijn toch weer aantrekkelijk.”

De wereldeconomie lijkt het dal te hebben bereikt, de inkoopmanagersindices van de verwerkende industrie stijgen weer sinds halverwege 2012. De groei in de VS versnelde in het derde kwartaal. Dit kwam vooral door de positievere consument die de huizenprijzen weer zag stijgen. Bedrijven zijn weer wat meer terughoudend in verband met de begrotingsproblemen waar de Amerikaanse overheid mee te maken krijgt. “We zijn dus redelijk optimistisch,” melden Sjoerd van Es en Chris Buunders van ABN AMRO MeesPierson.

De industriële productie laat weer een stijgende tendens zien

“De Europese economie zit in een recessie, maar de industri.le productie laat wel weer een stijgende tendens zien. Ook zien we tekenen dat de mondiale industrie het beter doet. Daarnaast zien we natuurlijk dat de acties van de Europese Centrale Bank, denk aan de toespraak van Draghi eind juli over het steunen van de euro en het eurogebied en de belangrijke steun die de Amerikaanse centrale bank, de FED, aan de markt heeft gegeven; daardoor is de rust weer teruggebracht. Ook China vertoont voorzichtig tekenen van stabilisatie ook op maandbasis.” Aandelen. “Hierdoor zijn aandelen toch weer aantrekkelijk, de winstvooruitzichten zijn moeilijk te voorspellen maar bedrijven met een exposure naar hogere groeiregio’s (opkomende markten) blijven de voorkeur houden. Ook zien we dat de cash-niveaus langzaam aan het dalen zijn. Dit komt door de lage rente op obligaties en spaargelden. Als we in Nederland rekening houden met de vermogensrendementsheffing (1,2%) en de inflatie (2,3%), dan gaan spaargelden alleen maar achteruit met een vergoeding van 2 . 2,5%. Door deze negatieve re.le rente worstelen veel spaarders met de vraag wat te doen. Wij adviseren maatwerkoplossingen om deze problematiek op te lossen.” “In Europa lijken de lage waarderingen kansen te herbergen, want langzaam maar zeker kruipen ze uit het dal. We blijven ons focussen op de veilige solide aandelen, maar we kijken toch ook naar cyclische aandelen zoals financials, energie en grondstoffen.” Ten Cate. Koninklijke Ten Cate heeft in het derde kwartaal van 2012 zoals verwacht een lagere omzet (min 4,6% tot 276,8 miljoen euro) en een sterk verminderde winst (min 52,6% tot 8,2 miljoen euro) gerealiseerd als gevolg van de economische crisis en de terugval van defensie- en andere overheidsopdrachten vanwege bezuinigingen. “Wel was er omzetgroei bij de activiteiten voor veiligheidsweefsels voor de olie- en gasindustrie en voor niet-defensieve veiligheidsdiensten als de brandweer en bij composieten voor lucht- en ruimtevaartindustrie. Het bedrijf uit Almelo meldt op schema te liggen met zijn in juli aangekondigde reorganisatieprogramma, waarmee het kostenniveau structureel met 25 miljoen euro wordt verlaagd. Ten Cate onthoudt zich vanwege de onzekerheden van een omzet- en winstverwachting voor heel 2012.” TKH. De derdekwartaalcijfers zijn in lijn met de verwachting en handhaving van de vooruitzichten. Wel zien we aanwijzingen voor een betere aandelenperformance voor de komende zes tot twaalf maanden, namelijk herstel van de winst voor Building Solutions, de verwachte doorbraak voor de machinefabriek met ..n van de top vijf bandenmakers en invoering van een efficiencyprogramma om in 2013 tot een jaarlijkse kostenbesparing te komen van tien miljoen euro. Wij vinden TKH een aantrekkelijk aandeel waarbij de huidige koers het hoge groeiprofiel niet laat zien (een groei van circa 15 procent per jaar en een koerswinstverhouding van 7,9). Tevens heeft het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement van 4,3%.

Vorige bijdrage

Herman Hutten voelt zich behandeld als een uitbuitende aspergeteler

Volgende bijdrage

Rabobank Enschede-Haaksbergen houdt Raiffeisen-gedachtengoed overeind in Peru

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *