Twentevisie Jaargang 25, 2013

Jan van Ingen gaat onverdroten door met feesten en partijen

Jan van Ingen gaat met zijn vrouw Marga Bult en Jan Rietman de Rock & R’All Stars oprichten, een band met artiesten van naam zoals Dany Lademacher, de vroegere gitarist van Herman Brood, Jan Tuyp, die na BZN zei nooit meer een gitaar aan te raken.

B.VIP.M. van Jan van Ingen

Het is niet echt de tijd van feesten en partijen. Niet voor niets werd bijvoorbeeld New Entertainment in Enschede voor de poorten van de hel weggesleept. Het ooit zo roemruchte B.VIP.M. van Jan van Ingen werd opgesplitst. Ook al niet uit luxe. Heeft niemand meer geld voor een jubileum? Jan van Ingen, decennia lang gepokt en gemazeld, zit nog vol ideeën.

Als we al hadden willen afbouwen, heeft de crisis daar een stokje voor gestoken

“Sommige bedrijven zijn natuurlijk wel budgettair in staat een feest te geven, maar dan is het maatschappelijk niet meer verantwoord. En als iemand dat begrijpt, ben ik het wel…,” vertelt Jan van Ingen met gevoel voor understatement. Ook hij heeft moeten reorganiseren vanwege een substantieel lagere omzet. Er was een tijd dat we Van Ingen tegenkwamen op weg naar een feest of net terug van een festival, geld speelde in die tijd nauwelijks een rol, als de gasten, de relaties het maar naar hun zin hadden. Anno 2013 is een bruiloft, duurder dan tien mille, al zeldzaam geworden. B.VIP.M. deed vooral de grote feesten en partijen voor grotere opdrachtgevers in de bouw, de zorg, defensie. Hoe de sfeer in die tijd van steeds meer precies werkte, werd duidelijk bij de rechtszaak tegen Herre Teeninga die Aegon voor miljoenen oplichtte. Hij organiseerde bijvoorbeeld een feestje in Nepal en bracht veel te veel geld in rekening. Maar dat feestje op zich was al ..n en al overvloed en excessen van topmannen van de huidige sponsor van Ajax. “Ik ben daar ook wel eens met stijgende verbazing zijdelings bij betrokken geweest,” meer wil hij er niet over zeggen.

AOW.

Jan van Ingen wordt dit jaar 65 jaar, recht op AOW en pensioen. Hij is groot, ziet er nog levenslustig uit, maar had zich zijn pensioenleeftijd waarschijnlijk toch anders voorgesteld. Een beetje minder hard werken, het bedrijf geheel of gedeeltelijk verkopen waardoor hij financieel onafhankelijk was geworden. “Daar heb ik het met Marga (Van Ingen is getrouwd met de bekende zangeres Marga Bult, JM) vaak discussie over gehad. Natuurlijk had ik het rustiger aan kunnen doen, zodat we meer tijd aan elkaar hadden kunnen besteden. Dat is ook belangrijk, maar ik was natuurlijk nooit achter de geraniums gaan zitten. Ik blijf dit werk mooi en leuk vinden, ik doe het met passie, met overtuiging en ik kan nog steeds lol hebben als ik de klant enthousiast weet te maken. Dat vuur is er nog altijd. Als we al hadden willen afbouwen, heeft de crisis daar een stokje voor gestoken.”

New Entertainment.

Zijn concurrent in het oosten des lands was New Entertainment. Dat is onlangs overgenomen en als dat niet gebeurd was, was het bedrijf over de kop gegaan. Waarom hebben Jan van Ingen en John Weijel (New Entertainment) de koppen niet bij elkaar gestoken? “Er zijn gesprekken geweest. Wij hadden het geld niet om over te nemen en hebben hen aangeboden bij ons in te trekken. Nee, het is niet fair daar een oordeel over te geven, maar het is niet gebeurd. Ja, ik had het een prima ‘move’ gevonden.” Viking Entertainment uit het zuiden heeft New Entertainment de helpende hand gereikt, maar dat ziet van Ingen niet direct als een concurrent.” Wat we het liefste doen is een klant die zegt, ‘wij willen eens een keer iets heel anders hebben. Wij willen een product in de markt zetten of wij willen een jubileumfeest vieren,, maar dan dus anders’. Daar zijn wij goed in. Standaardfeestjes maken kunnen we allemaal: je haalt een orkestje uit het schap, een paar artiesten erbij en hup we hebben een feestje.”

Creativiteit.

Om zijn creativiteit stond van Ingen altijd al bekend, hij was d. innovator van de feesten en partijen. Zoals het themafeest ‘Out in Space (“waarvoor we van het ministerie van Economische Zaken zelfs WSO subsidie kregen”) en ‘The Gosthost’, die vorm gegeven wordt door de uit Twente afkomstige acteur J.r.me Reehuis. “Voor bedrijven is het leuk als op die manier een nieuw product wordt geïntroduceerd. Er verschijnt een reusachtig hoofd dat zweeft en tegen je aan praat. Dat hebben we ontwikkeld en dat is al vijftien jaar een groot succes, tot op de dag van vandaag.” B.VIP.M. bestond uit twee divisies, BVM van Frederik Klomp en VIP Events van Jan van Ingen. Die zijn vorig jaar losgekoppeld en verzelfstandigd. “Klomp doet orkesten en los entertainment. Ik vind muzikanten fantastische mensen, maar mijn passie licht niet bij orkesten. Ik kan het zeer waarderen wat ze doen, maar om het nou wat te managen of te boeken…” De zoon van Frederik Klomp was in de afgelopen jaren vooral bekend (in de krant) als Danny K., een notoire oplichter die met Palm Invest rijke mensen beentje lichtte. Jan van Ingen wil daar niets over zeggen. “De scheiding was puur economisch.”

Ik vind muzikanten fantastische mensen, maar ik heb niet zo veel met orkesten

Jan Rietman’s Rock & R’All Stars.

Langzaam maar zeker ziet Jan van Ingen het tij weer veranderen. “We zijn nu bezig met een paar projecten waarvan ik denk dat ze goede kans van slagen hebben. Ik werk nu meer samen met Marga en die is muzikaal en productioneel sterk en is ook heel actief op de sociale media. Via die kanalen bereikt zij klanten die ik niet ken. Daarnaast is ze samen met Jan Rietman bezig met het oprichten van een nieuw entertainmentfenomeen de Rock & R’All Stars, een band met artiesten van naam zoals Dany Lademacher, de vroegere gitarist van Herman Brood, Jan Tuyp, die na BZN zei nooit meer een gitaar aan te raken. Dat wordt nu opgezet en de TROS wil het de weg naar het eerste concert, dat zal in Nashville zijn, gaan volgen.” Het is natuurlijk ingegeven door het succes van bands uit de jaren zestig, zeventig en tachtig (Stones, Deep Purple, Eagles, Pink Floyd) die met veel succes toeren. “Die bands hebben nog steeds een grote achterban waardoor het lucratief is om te toeren. Daar spelen wij op in met die nieuwe Jan Rietman band.” En budgetparty’s, dat is een door ons ontwikkelde nieuwe trend. Vroeger werd een feest georganiseerd naar de wensen van de klant. Nu biedt VIP events totaal feesten aan volgens vaste, oplopende budgetten, afgestemd dus op de portemonnee van de klant. “Dat kan al vanaf vijfduizend euro voor een bedrijf met honderd man zonder eten en drinken. We zijn bezig met verschillende pakketten samen te stellen. Het wordt een soort ‘all inclusive’ zoals we dat van de reiswereld kennen. Die kant zullen we ook op moeten gaan.”

Vorige bijdrage

Opmerkelijk levensverhaal van superkok Arno ten Thij

Volgende bijdrage

Sjoerd van Es en Chris Buunders schetsen kansen voor beleggers

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *