Twentevisie Jaargang 27, 2015

De hoge gunfactor van Annerie Bemthuis

Ze kan er niets aan doen. Het ligt aan de rest, maar het is een opvallende verschijning in een wereld die wordt gedomineerd door mannen, de zakenwereld. Een vrouw aan het hoofd van een van de belangrijkste en machtigste netwerkorganisaties voor ondernemers in Twente, de IKT, Annerie Bemthuis-Langezaal (53). Zij is de nieuwe directeur van de Industriële Kring Twente.

Ze komt uit een ondernemersgezin. Toen ze twee jaar was, zetten haar ouders Infra- en Milieubedrijf Langezaal (in Haaksbergen) op, met dien verstande, “het was in de eerste jaren een grondverzetbedrijf. Het kantoor was keuken en andersom. En iedereen werkte mee.” Haar oudere broer heeft het bedrijf voortgezet. Hoewel haar ouders graag hadden gezien dat Annerie ook in het bedrijf was gebleven, had ze een gevoel van ‘I want to break free’, vrij naar een nummer van Queen, een band die zij in haar jeugd live heeft zien spelen. “Alles bij ons stond in het teken van het bedrijf. Mijn vader had enorm veel inzicht en visie, mijn moeder was de drijvende kracht en zorgde ook voor het gezin. Ik heb het dus altijd normaal gevonden dat een vrouw ook werkt. Later werkte mijn schoonzusje ook in het bedrijf, maar ik ambieerde dat niet.”

Werkloosheid

Saillant detail is dat ze later wel weer in de bouw terecht kwam. “Ik begon bij meubelfabriek Boll & Scharp in Haaksbergen. Ik zat daar op kantoor ter ondersteuning van de directie, maar het bedrijf was dermate klein dat ik alle voorkomende werkzaamheden heb gedaan. De producten werden in de fabriek gemaakt en vervolgens verkocht in Duitsland, Oostenrijk en België, dus op die manier had ik veel internationale contacten.” Het bedrijf ging failliet en daaraan heeft Bemthuis-Langezaal nog wel een klein trauma overgehouden: “Het was een drama, er waren mensen bij van wie we wisten dat die nooit meer een andere baan zouden vinden. Die mensen waren radeloos.” Later in het gesprek blijkt hoe groot de impact was van het faillissement van Boll & Scharp als we praten over de grote werkloosheid in Enschede. “Die werkloosheid is verschrikkelijk en als je in een situatie bent dat je niet meer weet hoe je de boel rond moet krijgen….” Ze ziet de oude tijden ook niet meer terugkeren. “Wat wordt er nou gebouwd in Twente, in Overijssel? Er zijn gelukkig her en der wel wat initiatieven…” Ze is voorzitter van het Stichtingsbestuur van het Architectuurcentrum Twente. “Daar hoor ik dat het gros het niet heel druk heeft. Het zal nog wel een tijd duren, maar zoals het was, wordt het nooit meer. Maar een beetje een normale arbeidscultuur, dat zou wel heel erg fijn zijn…”

Gunfactor

Bemthuis-Langezaal kwam zelf uiteindelijk terecht bij Dura Vermeer, ter ondersteuning van de raad van Bestuur, en bij Haafkes werd ze adjunct-directeur. Dat verbaasde Herman Spenkelink niet, de man met wie zij bij Dura Vermeer samenwerkte en bij de IKT liet weten dat Bemthuis-Langezaal wel wat kan. “Ze kan heel goed luisteren; mensen onderling en met instellingen verbinden. Ze zegt wat ze vindt, maar onderbouwt dat wel. Ze kan zich goed staande houden in een mannenwereld. En wat van groot belang is: ze heeft een heel grote gunfactor…” Topvrouwen zijn dun gezaaid. Maar plannen van het kabinet om een soort register te maken of een quotum in te stellen, stuiten bij haar op weerstand. “Vrouwen zijn over het algemeen bescheidener dan mannen. Als mannen gekozen worden omdat ze man zijn, dan kan ik wel boos worden, ja. Diversiteit in een bedrijf in alle lagen maakt de kwaliteit.”

IKT

De voorganger van Bemthuis-Langezaal (Arné Bagerman) is vooral druk geweest om meer jongere ondernemers en vooral ook vrouwen te enthousiasmeren. Is dat gelukt? “We zitten nu op negenhonderd leden. Dat is zeker niet slecht.” Bemthuis-Langezaal denkt niet dat ze de laatste IKT-directeur zal zijn. “Ik draai het licht niet uit. We worden serieus genomen. We worden steeds meer benaderd door bijvoorbeeld Saxion en de Universiteit om mee te denken over stageplekken voor studenten.” Er zijn veel belangen- en gezelligheidsclubjes, Twente staat er landelijk zelfs om bekend. “De IKT probeert de economie binnen Twente te versterken en dat doen we door te verbinden. Bedrijven die van elkaar niet weten waar ze mee bezig zijn, maar wellicht wel elkaar zouden kunnen versterken. De IKT is geen belangenorganisatie, we zijn een netwerkorganisatie, maar wij willen onze deelnemers ook wat bieden. Ik noem de leden ook vaak klanten, want ik kom uit een commercieel bedrijf. We bieden tegenwoordig IKT-lezingen, IKT-cafés, IKT-colleges. Onze leden moeten aan het einde van het jaar wel het idee hebben: ‘ik heb hier iets aan gehad’. En dat kan zijn kennis, kennissen, andere ideeën of inzichten. Of wellicht nieuwe energie opgedaan. In die zin vind ik dat IKT anders is dan de meeste businessclubs.”

Vorige bijdrage

Saxion bouwt Lego Education Innovation Studio op Stadscampus

Volgende bijdrage

De era van de vrouwen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *