Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Freek van der Meer recht op een rustige oude dag

Nummer 24 – 1998

Freek van der Meer heeft recht een rustige oude dag. Vanaf morgen. Het was beter geweest als hij direct na zijn veel te lange politieke carrière in Enschede een huisje op de hei had gekocht en nooit meer iemand lastig had gevallen. Maar zo’n Van der Meer wil zijn kennis en ervaring ten dienste stellen van de maatschappij. Niemand had die kwaliteit ooit opgemerkt, en daarom zit ook echt helemaal niemand op hem te wachten.

Blijkbaar omdat hij als wethouder sportzaken in zijn portefeuille had, is hij nu voorzitter van de Stichting Twente Marathon gemaakt. Ze hadden hem net zo goed adviseur van de NASA kunnen maken. Hij heeft gewoon niets met sport, wel met aandacht. Dat bleek al in de tijd dat hij als wethouder de jaarlijkse sportverkiezing presenteerde. En waarom zit die geilneef de persconferentie voor van de marathon? Dat is een klus voor de directeur samen met de race-director.

Arrogante nitwits hebben altijd dictatoriale trekjes; het is meer dan schandelijk hoe hij vergaderingen van het marathonbestuur leidt: schreeuwen, schelden en dreigen als hem iets niet zint. Op de dag van de marathon van 1997 was de halve wereld op zoek naar de voorzitter; hij kan dan wel niets, maar je kunt helaas niet om hem heen. Uiteindelijk werd naar zijn huis gebeld, waar zijn vrouw melde dat hij met de hond aan het wandelen was…

Dit jaar lag er in het parcours een wegopbreking waardoor de marathon geen 42 kilometer en 195 meter werd (dat is de officiële lengte van een marathon, mijnheer Van der Meer, dat heeft een geschiedenis), maar 80 meter langer. Elders 80 meter inkorten bleek lastig. En wat zei de geparachuteerde klerk:’ Wat maakt die 80 meter nou uit…’ Ja, dan ben je stil.

Sommigen kunnen om deze waargebeurde anekdotes lachen. Maar Van der Meer heeft klasbakken als Loed ten Cate (FC Twente heeft hem dankbaar als nieuwe perschef binnengehaald) en Thijs Bennink (ook een oud-wethouder, maar één die zijn zaakjes zo perfect voor elkaar had) zo geschoffeerd dat ze absoluut niets meer met hem of de marathon te maken willen hebben.

Omdat de marathon te maken heeft met een stichting (en geen democratische vereniging) is Van der Meer er gewoon niet uit te flikkeren. Terwijl er belangrijke problemen opgelost moeten worden. Zoals het toekomstige parcours (Marti ten Kate pleit voor een singelloop, maar er moet en zal in Hengelo gelopen worden omdat die stad 26 mille geeft, terwijl Enschede voor de APM het dubbele betaalt…) en de te grote populariteit van de halve marathon (dankzij Tubantia).

Vreselijke Frekie kan zien hoe bij de APP Peter Dènis begrijpt hoe een sportbestuur moet functioneren. En tot slot: ga eens neuzen op de hei, naar een bungalowtje. U heeft er recht op, u heeft zó veel betekend voor de maatschappij.

Vorige bijdrage

Geen medaille voor Jan Medendorp

Volgende bijdrage

Geen Sander Boschker maar Fred Grim als vierde WK-keeper

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *