Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Lemstra speelt dubbelspel over de vorming van de dubbelstad

Nummer 17 – 1998

De Hengelose burgemeester Lemstra heeft de afgelopen jaren misselijk dubbelspel gespeeld over de vorming van de dubbelstad. Hij heeft de fusie nooit echt gewild, maar Hengelo moest wat; de gemeentegrenzen zijn letterlijk bereikt. Tegen iedereen die het maar horen wilde, riep hij dat hij zou gaan trouwen met Enschede; alleen al van zijn metaforen word ik inmiddels doodziek, maar dit terzijde. \’s Avonds belde hij achterbaks met kamer leden en ambtenaren en zei dat die dubbelstad van hem kon worden gestolen als hij maar grond kreeg van Borne.

Bij de vorming van de dubbelstad werden twee eisen geformuleerd: extra geld uit het gemeentefonds en steun van een meerderheid van de bevolking. Als geen ander wist Lemstra dat deze twee eisen volstrekt onhaalbaar waren. Omdat Den Haag zich niet laat chanteren (de achterkamertjespolitiek van het CDA uit Lemstra’s Haagse tijd is verleden tijd) en omdat er nog nooit een bevolking vóór samenvoeging is geweest van twee of meer gemeenten. Maar een serieus referendum is nooit gehouden in Hengelo. Lemstra baseert zich op een nietszeggend onderzoekje van de vooringenomen regionale krant.

Ik heb groot nieuws voor Lemstra: er wordt op dit moment voor de vijf grote gemeenten van Nederland een speciaal financieel statuut opgesteld: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De dubbelstad had de vijfde stad van Nederland kunnen zijn… En dus veel extra geld kunnen krijgen! Dat is nu Eindhoven. Of een nieuwe stad in Limburg, want daar werden deze week plannen voor ontvouwd. In elk geval wordt het niet de dubbelstad.

Twente valt buiten de boot bij de verdeling van geld. Ook uit het potje cultuur, zo hoorde Lemstra onlangs tijdens een gezellig dineertje in Den Haag. ‘Wat moeten wij doen om dat geld (enkele tientallen miljoenen) richting Twente te krijgen’ vroeg hij aan OCW-topambtenaar Riezenkamp. Lemstra werd witheet toen Riezenkamp doodleuk antwoordde: ‘Een bestuurlijke daad stellen’. De woede van Lemstra werd gênant toen Riezenkamp er nog een schepje bovenop deed: ‘Sommige bestuurders peilen alleen de temperatuur; de beteren zetten de thermostaat een paar graadjes hoger.’ Beter dan Riezenkamp kunnen we Lemstra hier niet neerzetten.

Opportunisme is prof. Dr. W. Lemstra overigens niet vreemd; zijn curriculum vitae spreekt wat dat betreft boekdelen. Wie had zijn sollicitatiebrief al klaar liggen voor de functie van burgemeester van de dubbelstad? Precies! Naderhand besloot hij alleen Borne te willen. De grote Lemstra blijft op die manier de eerste burger van het kleine Hengelo. Met een eigen schouwburgje, een Kwantumhalletje en een V&D-tje. Waarmee de grootheid een miezerdje wordt.

Twente blijft rommelen in de marge. Maar het ego van de straks dagelijks golfspelende pensionado Lemstra is gered.

Vorige bijdrage

Nederlandse voetbalsterren willen betaald worden voor interview

Volgende bijdrage

Burgemeester Mans eist de voorzittershamer op

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *