Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Burgemeester Mans eist de voorzittershamer op

Nummer 18 – 1998

Ik vraag me af of burgemeester Mans van Enschede wel zo graag voorzitter van de regioraad wil worden. Bij dat stel ellendelingen is niet echt iets te winnen. Het levert alleen een hoop gezeik op van zelfingenomen en onkundige mannetjes (vrij vertaald naar de Oldenzaalse burgemeester Cammaert).

Enschede eist nu de voorzittershamer op, en wordt daarbij gesteund door diezelfde Cammaert – niet toevallig net als Mans afkomstig uit Limburg.

Ik voorspel Cammaert overigens na zijn opvallende uitbarsting vorige week weinig politieke vrienden, want de harde waarheid doet het niet overal goed in Twente

Het zal Mans allemaal een rooie rotzorg, maar één ding wil de Bourgondiër absoluut niet, namelijk op zijn bek gaan, en daarom heeft hij de regioraad de ontsnappingsclausule aangeboden dat als het voorzitterschap niet doorgaat Enschede twee zetels opeist. Ik ben razend nieuwsgierig hoe dit afloopt. Smullen. Hoog spel van een burgemeester die over het algemeen op zeker speelt.

In Zwolle is het duidelijk wie de eerste viool speelt in de regio. Ook in Limburg was Cammaert niet anders gewend dan dat de grootste gemeente de voorzittershamer hanteert. In Twente werkt het al jaren anders.

De regionale krant Tubantia had een geweldig verhaal uit de landelijke media opgedoken waar Mans op een foto van FC Twente als ambtenaar van de burgerlijke stand was neergezet. Moest Mans bij het aanschouwen daarvan grijnzen of heeft hij met de deuren geslagen uit frustratie? Ik was er graag bij geweest.

Zondag 10 mei wordt het nieuwe Arkestadion geopend met de wedstrijd FC Twente – PSV. De Commissaris van de Koningin Hendrikx doet de openingsplechtigheid. In het eerste draaiboek was geen rol weggelegd voor de eerste burger van Enschede. Zijn medewerkers hebben gezegd dat het toch geen pas geeft dat voor de gemeente die er ook een paar centen in heeft zitten bij wijze van spreken niet eens een paar plaatsen zijn vrijgehouden.

Mans is voorstander van de dubbelstad, maar hij wordt nauwelijks gehoord.

Zou Mans dan nu via de regioraad een coupe plegen?

Lemstra zit in Hengelo tenslotte ook niet eeuwig en dan kan met enig kneden van dure adviseurs misschien de stem van Mans de rest van het gepeupel overstemmen.

Hup Jan Mans. Hup Jan Mans. Hup Jan Mans.

En als FC Twente niet alsnog een plekkie voor u heeft, mag u naast mij zitten. Ik haal in de rust dan ook nog een kopje koffie voor u.

Vorige bijdrage

Lemstra speelt dubbelspel over de vorming van de dubbelstad

Volgende bijdrage

FC Twente wordt een hoerige club

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *