Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Hendrikx

Het debat in Hengelo over de Twentestad had deze week de diepgang van een goudvis, maar eerlijk is eerlijk, voor die tien mille deed Fons de Poel het best aardig. Beter in elk geval dan die trut van een Noortje van Oostveen die voor zevenduizend gulden niet eens een vraag kon voorlezen van haar blaadje tijdens het Twente Dinner.

En de winnaar is: commissaris van de koningin Hendrikx (verscholen op rij 2). Het hernieuwde idee voor een Twentestad komt uit zijn koker. En als het hele feest niet doorgaat, dan trekt hij de interregionale leiding definitief naar zich toe. Want het kabinet heeft Hendrikx al herhaaldelijk aangesproken over al die politieke lichtgewichten in Twente. Moet je niet Peper hebben. Of Dijkstal. Als die aan Twente denkt, herinnert hij zich die achterlijke midwinterhoorn die hij als cadeautje ooit kreeg. Thuis meteen bij het grof vuil gezet.

De voorlichters en pr-jongens hebben altijd het zweet in de handen staan als ze met Hendrikx op pad moeten, hij is zó slim.

Dat blijkt ook al uit de benoeming van Beelaerts van Blokland als burgemeester van Hengelo en dus de opvolger van Lemstra. Geen tweedehandjes, maar een man die nota bene zelf CdK is geweest, al is hij dan wel verworden tot een wat morsig type, zag ik. Ongeschoren uiterlijk en haar dat alle kanten uitstaat. Maar hij stak wel het beste betoog van de hele avond af. Het bleef alleen volstrekt onduidelijk waar Beelaerts van Blokland nou precies voor staat… Hendrikx applaudisseerde het hardste.

De ‘macht van Twente’ zat pal vooraan tijdens het debat. Allemaal ouwe mannetjes. De jongste was net overgrootvader geworden. Stammen uit die tijd van de textielbaronnen. ‘Ga maar lekker slapen, ik kom vaak in Den Haag, pappa regelt dat wel even’, dat soort paternalistische gasten. En als je wakker wordt, komt er allemaal geen barst van terecht. Zie de drama’s van de combiterminal en het vliegveld. En alles wat er aftakt, niet de Betuwelijn.

Het hoogtepunt van het elkaar treiteren, zieken en publiekelijk afvallen gebeurde tijdens het afscheid van Lemstra.

Mans had zo z\’n best gedaan om toch nog wat aardigs op papier te zetten, dat werd (zo was het georganiseerd) onmogelijk gemaakt door ingehuurde herrieschoppers. Humor.

Maar Lemstra was er niet, afgelopen dinsdag. Mans wel. Ik was lekker weggebleven bij jongens als Nijhof die ineens belangrijk zijn gemaakt door de media. Je kan geen TV-programma aanzetten of die pseudo-hippie komt weer voorbij.

Ik ga aan de drank. Hendrikx alsjeblieft, ik kan dit niet langer aan.

Vorige bijdrage

Onze kroonprins Willem-Alexander in het IOC

Volgende bijdrage

Enquêtes

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *