Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 27: Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij, de OOM

Wie gaat er in Overijssel nou eigenlijk over de ontwikkeling en de toekomst van de provincie? Wie bepaalt de ruimtelijke ontwikkeling, de economische groei, de infrastructuur? Bij ontstentenis van politieke leiding vanuit Zwolle is dat inmiddels de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij, de OOM. Die krijgt van het provinciebestuur jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen overgemaakt om Overijssel economisch in de vaart der volkeren op te stuwen; om het bestaande bedrijfsleven te steunen en nieuwe bedrijven te enthousiasmeren voor de provincie (lees Twente) te kiezen. Directeur Van Houweninge gaat volledig op in zijn rol: hij acteert de keukenmeid die zichzelf gekroond heeft tot prinses.

Ik ben uitgenodigd door de OOM om vanavond (vrijdag) de presentatie van de visie Twente Parkstad: Kwaliteit in Rood en Groen bij te wonen. Zonder enige schaamte of bescheidenheid schrijft van Houweninge letterlijk: een aantal Twentse bestuurders en ondernemers is op initiatief van de OOM in de eerste helft van 1999 in een aantal sessies bijeen geweest om na te denken over de toekomst van Twente. De groep werd ondersteund door onderzoeksbureau Radix.

Dat is niet waar hoor, het initiatief is afkomstig van Herman Hazewinkel (toevallig ook president commissaris van de OOM) die een nieuwe lichting ondernemers aanvoert. En de OOM wordt voor de coördinatie (het secretariaatswerk) gewoon betaald. Het is een ordinaire klus.

Maar het betekent wel dat de Wesselsen, de van Houweninges, de Hazewinkels en de Hulshoffen willen bepalen hoe de wereld in Twente eruit moet zien. Allang niet meer de politiek dus, laat staan de burger. Radix is ook weer zo’n geslepen uitvoering van His Masters Voice, want OOM Diensten BV is een 100% dochter van de OOM. En deze BV is weer voor 50% eigenaar van het onderzoeksbureau Radix in Deventer.

Hallo, bent u daar nog mijnheer Oosterhof? U bent gedeputeerde van Economische Zaken van Overijssel en zelfs lid van de Raad van Commissarissen van de OOM. De mensen die u nota bene betaalt, vertellen u nu wat u moet doen. Niet alleen onfatsoenlijk, maar u krijgt vanavond (als u niet op vakantie zou zijn) publiekelijk een Motie van Onkunde aangereikt van de heren. Erger nog, de Commissaris van de Koningin is achter de schermen druk in de weer om met Gelderland een statement te laten horen en uw OOM rotzooit er dwars overheen.

Als ik u was zou ik mijn vakantie maar even uitstellen. Een paar telefoontjes plegen, zoals met Economische Zaken, want die weten nog steeds niet wat ze met al die Ontwikkelingsmaatschappijen aanmoeten. Pak en eis de regie en zet de prinsessen weer in de keuken.

Vorige bijdrage

Nummer 26: De OOM houdt niet van publiciteit

Volgende bijdrage

Nummer 28: Robbert Jonkman for President

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *