Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 49: Wat moeten we met de Regio Twente?

Wat moeten we met de Regio Twente? Ze zijn boos, maar dat moeten ze vooral blijven, want misschien komt er dan nog iets uit hun vingers.

De dikst betaalde ambtenaar van de Regio Twente, van die gekunstelde bestuurlijke tussenlaag met veehoeders uit Tubbergen, Hellendoorn en Delden, is de secretaris Zielhuis. Het duizendjarige Twentse Rijk stort in, maar zo’n type als zakkenvuller Zielhuis heeft ongetwijfeld in zijn contract staan dat hij elders voor opnieuw veel geld aan het werk gehouden wordt.

De mensen van de Regio Twente hebben in de afgelopen jaren niets of nauwelijks wat gepresteerd, waren vooral met zichzelf bezig. Dat onderwerp heb ik vaker aangesneden.

Toon mij aan, Karremans II, wat de Regio Twente gedaan heeft. Wat is het bestaansrecht geweest? Het heeft alleen klauwen geld gekost. En heeft vooral aangetoond dat iedereen met iedereen ruzie heeft in Twente. Geen provincie, geen stadsprovincie, geen dubbelstad, geen bandstad en zelfs geen fatsoenlijk regiobestuur is mogelijk. Die bandstad is gewoon een stuntje van minister Peper die in de Eerste Kamer wil kunnen vertellen dat hij echt alles onderzocht heeft. En dat Twentestad de enige serieuze oplossing is.

Enschede stapt uit de Regio Twente. Wel overleg, maar geen klungelige Zielhuizen meer daarboven. Zegt het vertrek van Enschede iets? Nee hoor, als de VS uit de VN stapt, gaan we gewoon door, nou goed.

Het is zo erg. De Regio Twente heeft vergaande bevoegdheden op het gebied van verkeer en vervoer, economie, gezondheidszorg en andere belangrijke beleidsonderdelen. Zeg zeikerdje Zielhuis, kunt u mij eens melden op een A4-tje wat er bijvoorbeeld dankzij die kletsclub van u is gerealiseerd op economisch vlak. Iets in beweging gezet bijvoorbeeld, goede initiatieven ontwikkeld. Niet al die kutrapporten uit uw lade opdiepen. Want daar zit precies het probleem, Jantje Vergader. Lullen en declareren.

De Regio Twente heeft nieuw licht laten schijnen op het gezegde: als Niet komt tot Iet is Iet zichzelve niet. Veehoeders werden beslissers. We hebben mogen meemaken wat dat zooitje onkunde opgeleverd heeft. Nog bozer ben ik op de grote steden die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. En daarom kon zo\’n Van Overbeeke van Helledoorn ineens voorzitter worden.

Burgemeester Mans van Enschede ruimt netjes zelf de rotzooi op die zijn stad eerder heeft gemaakt.

Het wachten is op het ingrijpen door de Overijsselse commissaris van de koningin Hendrikx; die zal een verrekt handige Harrie moeten zijn om Twente wat van de grond te krijgen.

Vorige bijdrage

Nummer 48: De fik in het regiokantoor

Volgende bijdrage

ISS-topman Rob van Holten wil meer dan alleen maar schoonmaken

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *