Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 50: De sportjournalistiek verandert

De media zijn machtiger dan ze denken. Nog wel. Kwestie van drie tot vijf jaar.

Nu was ik afgelopen maandag avond nog getuige van een woedende Lex ‘Atoombom’ Muller van SBS 6 die van de KNVB eiste dat de wedstrijd RBC-NAC ook afgelast zou worden, in navolging van Volendam-Groningen. Beide wedstrijden waren bepalend voor de winnaar van de tweede periode.

De KNVB deed een vertwijfelde poging, maar omdat het een risicowedstrijd was, lukte dat niet. Anders dus wel. En had de SBS 6-sportbaas om kwart voor acht vanuit Hengelo via zijn mobiel zijn zaakjes geregeld. Omdat hij de baas is van de Totodivisie en hij was niet te beroerd dat \’s avonds tijdens de opnames van het Sportcafé van Radio Oost hardop te zeggen: ik betaal, dus ik bepaal hoe laat de wedstrijd gespeeld wordt en welke speler na afloop een reactie geeft. Zo niet, dan geen geld, moet je zien hoe snel de clubs meewerken.

Lex Muller voorspelt ook dat binnen een paar jaar de kranten zijn verdwenen en dat de macht bij de clubs ligt. De grote clubs zijn met eigen tv-stations bezig, eigen kranten en met internet staat iedereen buitenspel, dan zijn de journalisten verworden tot ordinaire providers. Ik kan u adviseren zaterdagochtend tussen negen en tien uur te luisteren naar de mening van Muller, Eddy van der Ley van het Algemeen Dagblad en Peter Wekking van Voetbal International.

Twente-trainer Rutten praat niet meer met mij, althans niet voor de microfoon en de camera. Daar kan ik om verschillende redenen mee leven. Ik ben ooit onaardig geweest over Niels Oude Kamphuis en dat vindt Rutten niet kies. Kranten kunnen zich nauwelijks permitteren om te schrijven wat ze vinden. Als Deventer Dagblad, Zwolse Courant, Tubantia zich niet minstens als een supporter van de plaatselijke FC opstellen, worden ze schuin aangekeken. Rijkaard is cijfermatig de slechtste bondscoach ooit en alleen Voetbal International schrijft dat. Anders praten al die internationals niet meer met jouw krant en dan heb je een probleem.

De sportjournalistiek is in heel veel gevallen belangenjournalistiek geworden. Van der Ley is niet meer welkom bij de Graafschap. Daar ligt hij niet echt wakker van. Maar als Feyenoord het AD weigert, ligt de zaak waarschijnlijk gecompliceerder. Cruijff is een paar jaar geleden nogal geschoffeerd door UEFA-baas Johansen. En daarom was hij nu niet bij de EK-loting. De meeste journalisten weten dat, maar ze schreven dat hij verhinderd was.

Televisie is nu nog allesbepalend, binnen afzienbare tijd is dat internet. Dan hoeven Fred Rutten en Niels Oude Kamphuis met niemand meer te praten.

Mazzelaars.

Vorige bijdrage

Commentaar: De toekomst van Hengelo en Enschede

Volgende bijdrage

Nummer 51/52: de snelle wip

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *