Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 29: de politici blijven zitten

Was Ien Dales nog maar minister van Binnenlandse Zaken. Zij had de kop eraf gehakt van die arrogante bestuurders in Zuid-Holland. Die Leenhuis of hoe die trut met die perzikmond in Den Haag ook mag heten, dat is toch een draak. Erge vrouwen zijn altijd nog weer een slag erger dan vreselijke mannen.

Ik hoorde een radiogesprek met gedeputeerde De Jong van Zuid-Holland die \’s nachts van vakantie terugkwam toen alle vergaderingen over het leningenschandaal al achter de rug waren. De verslaggever had uren voor zijn deur gepost. De echtgenote van de falende gedeputeerde snibde ertussen door dat die vervelende verslaggever haar man met rust moest laten…. Hij had wel wat anders zijn hoofd. Dat wijf is gezellig met haar man mee omhoog gevallen en dan krijg je zulk nitwitterig gedrag.

Er stapt ook nooit iemand op. Ze liegen dat ze er niets van weten, onder documenten blijken later toch hun handtekeningen te staan, maar dan zijn ze weer niet verantwoordelijk.

Ambtenaren worden (terecht overigens) wel aangepakt, maar de politici blijven zitten.

Den Haag is erg, de lokale politiek is vooral erg sneu, maar het zooitje snobs dat ze bij elkaar hebben geharkt in Provinciale Staten (in alle provincies) is te erg voor woorden. Kouwe kak lijkt een voorwaarde.

Bezoek eens een vergadering van Provinciale Staten. En probeer wakker te blijven. Ik heb vele malen meer respect voor die productiemedewerker van Polaroid of Texas Instruments die in de Ondernemingsraad probeert bij te sturen wat mogelijk is dan voor zo\’n statenlid dat puur op basis van zijn of haar maatschappelijke status (directeur van een ziekenhuis bijvoorbeeld) is gevraagd. Hij liegt als hij zegt dat hij is gekozen. Niet voor niets is de opkomst door dit soort engnekken zo laag. En weet: Overijssel heeft zijn eigen Leenhuisjes, dat zal in de toekomst blijken.

Ze controleren ook niet, ze netwerken en overleggen met de gedeputeerden over het beleid. Daar weet de gewone burger niets van en dat moet ook vooral zo blijven. Er wordt bij het leven gefraudeerd met Europese subsidies in Nederland, er wordt gebankierd door Zuid-Holland.

Er is nog niet een statenlid geweest dat gebeld heeft met het provinciehuis met de vraag hoe het in Overijssel zit.

En daarom moet die Eerste Kamer ook afgeschaft worden. Die gasten worden gekozen door Provinciale Staten. Het is allemaal zo feodaal als de hel. Vriendjespolitiek. Wiegel met zijn sigaar, Sorgdrager moet een lekker plekkie krijgen omdat ze het allemaal zo goed gedaan heeft: sodemieter toch op.

Vorige bijdrage

Nummer 28: Robbert Jonkman for President

Volgende bijdrage

Nummer 30/31: Olf Jacob Johannes Broenink

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *