Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 44: All animals are equal but some animals are more equal than others

‘All animals are equal but some animals are more equal than others’, schreef George Orwell in Animal Farm, een leerzaam boekje dat de in potentie zo fraaie begrippen van vrijheid, gelijkheid en broederschap tot op het bot fileert.

In Twente werd het gelijk van Orwell recentelijk weer eens bewezen. Door een aantal lokale politici nota bene uit Hengelo. Zelfs linkse rakkers met idealen wentelen zich, als ze eenmaal op het pluche zitten, in weelde als het zo uitkomt. Hengelo heeft trouwens nog steeds geen fatsoenlijk armoedebeleid, maar dit terzijde natuurlijk.

Er is onlangs een Twentse handelsmissie geweest naar China, bestaande uit twaalf ondernemers en politici, onder wie gedeputeerde Oosterhof. De meesten vlogen (logisch) economy class, de goedkoopste klasse. Maar niet iedereen wenste zich daaraan aan te passen. Twee Hengelose wethouders, Hans Kok van de PvdA en Gerard ten Thij van het CDA, die op kosten van de belastingbetaler het tripje maakten, namen de duurste business class. Bovendien stuurde Hengelo nota bene op kosten van de gemeente nog een voorlichter mee. Had die klerk nog wat te goed? Spreekt hij zo goed Chinees? Mijn ervaring is juist dat hij altijd zijn mond houdt en manipuleert bij het leven. Blijkbaar is hij daar nu voor bedankt.

Lekker reisje moet dat geweest zijn. De drie Bram Pepers voorin, met alle egards omringd door knipmessende stewardessen, en het ‘voetvolk’ achterin bij het plebs. De reservering komt voor rekening van Ten Thij. Natuurlijk, het CDA: ieder voor zich en God voor ons allen.

De ondernemers bevestigen dat onze socialist Hans Kok nog getracht heeft de reservering om te zetten. Ten Thij (hij vertrekt godzijdank) en de ambtenaar die liegen tot zijn vak heeft gemaakt (thuis eet hij waarschijnlijk alleen hagelslag en in de lucht zeurt hij dat de moot zalm te klein is) weigerden.

En Hans Kok? Die nam de verkeerde beslissing.

Hans Kok, die zich altijd presenteert als de man die zo gewoon is gebleven, zonder stropdas, een man van het volk, die ondernemers begeleidt op een handelsmissie, is meer gelijke onder de gelijken.

Een retourtje economy class naar China kost (per lijnvlucht van de KLM) 1.499 gulden. Kies je voor business class, dan ben je 9.253(!) gulden kwijt.

Het zou van fatsoen getuigen als Kok en Ten Thij het verschil terugstorten in de gemeentekas.

En ik eis als betaler van de gemeentelijke belastingen, die structureel jaarlijks met vele procenten stijgen, uitleg wat die voorlichter in China te zoeken had.

Vorige bijdrage

Nummer 43: dialect spreken is geen doodzonde

Volgende bijdrage

Nummer 45: TOS-typetjes

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *