Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 45: TOS-typetjes

Het zal FC Twente een paar centen kosten, dat stilleggen van de wedstrijd én die spreekkoren én die mongool die het veld op kwam rennen. En daarna weer zijn plek kon innemen op de tribune (ingang E, trap 22: geen moeite jongens, graag gedaan); geen steward of agent dacht eraan hem aan te houden.

Voorzitter Wessels zei (witheet) dat hij weer gaat praten met Vak P. Ik adviseer hem deze week ook te gaan praten met de politie, de stewards en vooral de bewoners van (tegenwoordig) de Essent-lounge. Ik heb liever drie stadions vol Vak P-jongens dan tien kuipjes TOS-typetjes; wat een eng volk. Vak P’ers hebben alles over voor hun club en neem nou maar van mij aan: die zelfingenomen Armani’s niets. Ook niet een klein beetje? Nee, niets. Als het bedrijf hun vip-fauteuil niet zou betalen en de fiscus geen aftrekmogelijkheden zou bieden, zag je ze echt niet. Maar wel denigrerend zeuren over Vak P. Zelf staan ze al zuipend flauwe grapjes over vrouwen en minderheden te maken in hun lounge. Van Vak P hoor je nog eens wat. Zo wist ik niet dat Dick Jol een erge ziekte onder de leden heeft. Eerder vernam ik al van deze in de voetballerij doorgaans goed ingevoerde jongeren dat de moeder van Roelof Luinge in de prostitutie werkzaam was.

‘Goat stoan a’j veur Twente bint’, zingt Vak P. De TOS-ijdeltuiten blijven zitten. Niet omdat ze niet willen, maar ze krijgen die uitgezakte, vette, rimpelige Mercedes-lijven in nog geen half uur in beweging. Daarom komen ze ook zo onbeschoft laat die tribune op zeilen; de eerste fase van dronkenschap is zichtbaar. Hijgend trekken ze zichzelf aan de reling naar boven, naar hun rode lederen stoeltjes. De wedstrijd is dan niet zelden al een kwartier aan de gang.

De eerste non-liefhebbers-met-teveel-geld spoeden zich een kwartier voor de rust al weer naar hun bar. En als Vennegoor dan alleen op de keeper afgaat, komen die farizeeërs weer hun hol uit om voor de neus te gaan staan kijken van iedereen die wel gewoon een paar tientjes heeft afgetikt om de wedstrijd te bekijken.

Dat onvoorstelbaar arrogante ritueel herhaalt zich in de tweede drie kwartier.

En als Wessels dan toch gaat praten, nodig dan ook Hulshof uit die volstrekt, onnodig tegen rood aanschopte, vraag aan De Witte uitleg waarom hij (na fantastisch voordeel van die vervloekte Jol!) die 4-1 er niet in schiet zodat de wedstrijd gespeeld is.

En mijnheer Wessels, er is zaterdag flink gevochten door uw stewards. Niet toen ze die ellendeling die het veld oprende te pakken namen, maar om een paar fotografen tegen te houden die naar de persruimte wilden om hun werk te doen. In opdracht van u? Omdat u net als Arnhem-Aalbers zelf foto’s wil gaan aanleveren?

Vorige bijdrage

Nummer 44: All animals are equal but some animals are more equal than others

Volgende bijdrage

OPM-directeur Van den Boom wil heel losse banden met OOM

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *