Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Een paar rijken in Vught trekken de portemonnee en kopen hun probleem af

Het is gewoon de macht van het geld en het heet kapitalisme. Dat politieke correcte gelul allemaal. Bijna niemand wil een asielzoeker naast zich; negers blijven criminelen, net als zigeuners. Daar brengt een campagne van Postbus 51 geen verandering in.

Een paar rijken in Vught trekken de portemonnee en kopen hun probleem af. In de katholieke kerk werkt het al eeuwen zo. Dat geëtter van die salonsocialisten: zeker jaloers dat zij de middelen niet hebben om hetzelfde te doen.

Politici proberen te scoren door te zeggen dat het niet zo mag werken, ze gaan praten met de Vughter Dagoberts die in principe niets gedaan hebben.

Natuurmonumenten werkt al jaren zo, ze bedelen geld bijeen en kopen grote stukken land om te voorkomen dat daar industrie komt. Zeker in tijden van grote werkloosheid kun je daar vraagtekens bij plaatsen. Het ondermijnt de democratische besluitvorming. Om maar helemaal niet te spreken over projectontwikkelaars die gemeenten in de tang hebben. Hoe denkt u dat het Arke-stadion tot stand is gekomen?

Ik schat dat zeker driekwart van de Nederlanders in potentie racistisch is. Tijdens een televisiediscussie die ik voorzat zei een Goorse actievoerder dat hij niets tegen asielzoekers heeft, maar er zouden er teveel in Huize Heeckeren geplaatst worden; daardoor zou het monument te veel schade leiden.

Waar was hij toen het pand daarvoor in handen kwam van een speculant annex ontwikkelaar die er desnoods een bordeel van gemaakt zou hebben als dat het meeste had opgeleverd?

Na afloop van het programma vroeg zijn vrouw verontwaardigd of wij het misschien leuk zouden vinden als er van \’die mensen\’ in onze straat kwamen wonen. Ik ben maar weggelopen. Kwaad dat ik die pleurisfacist niet harder had aangepakt.

Het gaat natuurlijk niet om die Goorse gladjanus of die Vughter vandalen. Het begint met het rijksbeleid waar niemand iets van begrijpt. Iedereen voelt zich altijd overvallen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers als die club wat onderneemt. Met een duidelijk en evenwichtig beleid aan de grens kunnen ook de gemeenten in dit land aangesproken worden op hun verantwoordelijkheden. Er wordt nu door de gemeentelijke bestuurders, maar wat gerotzooid. En vooral gezwegen om niet gezien te worden.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar sprak ik met een verontwaardigde PvdA-kloothommel in Hengelo; hij had graag meegedaan aan de bezetting van Vught! O ja, wat is het asielbeleid in Hengelo dan, droplul?

Vorige bijdrage

Een type Hans Kok, een type Jan Bugter, daar is de keizer gek op

Volgende bijdrage

Wubbo Ockels ziet toekomst in jeugdbelasting

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *