Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 24

Alsof er een soort buit te verdelen is, zoveel stichtingen en verenigingen zijn er inmiddels opgericht voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede.

Uiteraard giro 777 en daarvoor wordt zoveel geadverteerd dat ik daar wantrouwig van word. Wie betaalt die enorme overvloed aan advertenties? De hulporganisaties die daarin verenigd zitten? Wordt de opbrengst via een bepaalde verdeelsleutel geregeld? Of zijn het de verzekeraars die zich gek lachen dat ze minder hoeven uit te keren?

Misschien is het wel de overheid. Of eurobobo Prodi, die elke gulden een keer of drie, vier beschikbaar stelt.

Ook zijn er stichtingen voor het bedrijfsleven en door het bedrijfsleven. Voor de ramp. En het concert op de UT was weer voor 5858, dat is ook een gironummer. Eveneens voor de ramp. Niemand weet precies wat met deze opbrengst gebeurt.

Ik heb me uit laten leggen dat met dit geld de gedupeerde postzegelclub en de aquariumliefhebbers worden gesteund. Als Marco Borsato dat maar had geweten toen hij werd gevraagd gratis en voor niets te komen.

Zelfs de KRO zat zich gek te verzinnen hoe ze dit goede doel aan het grote publiek moest verklaren: wat? Niet voor 777? Waarvoor dan wel? Daarvoor betaal ik geen dertig piek voor een kaartje.

Dat 777 is een merk voor rampen geworden. Zeg maar de maggi onder de hulpgiro\’s.

Ik twijfel niet aan de goede inborst van velen, hoewel….. Ik word wel moe van al die bestuursleden van al die stichtingen die ineens maatschappelijk belangrijk worden.

Bij elke ramp wordt meteen geroepen door veelal parlementariërs, die zendtijd krijgen en herkozen moeten worden, dat geld geen probleem mag zijn voor de heropbouw. En dat kost in Enschede een miljard, anderhalf miljard. Ik vond het wel geinig hoor, al die Beatrixen, Koks en Prodi\’s die met vliegtuigen en helikopters werden ingevlogen om de ramp eens goed te bekijken. En al die enthousiast geopende gironummers, maar het zou fijn zijn als de gemeente Enschede de wildgroei aanpakte.

Want de wijk moet opnieuw opgebouwd worden. In overleg met de oorspronkelijke buurtbewoners en ondernemers. Die moeten van de gemeente, de verzekeraars, Den Haag en Brussel aangevuld met het ingezamelde geld weer in de benen worden geholpen. Dus alle gelden moeten zo snel mogelijk naar een centraal punt in Enschede komen. Alle tijdelijke Hekkings moeten zo snel mogelijk weer in hun hok.

Als er een ongeluk is, gaan altijd dezelfde types het verkeer staan regelen. Dat is heel even fijn, maar daarna pleite en snel. Want inhoudelijk kunnen ze heel weinig.

Vorige bijdrage

Nummer 22

Volgende bijdrage

Nummer 25

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *