Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 25

Wat heeft de Twentsche Courant Tubantia tegen de Grolsch? Waarom halen ze dat bedrijf steeds onderuit? Omdat topman Troch asociaal is?

En waarom maken ze van het Rijssense bedrijf Nijhof-Wassink het gevaarlijkste punt van Overijssel? Iedereen in paniek.

Fouten maken is menselijk, maar de wijze waarop de machtigste krant van Oost-Nederland opereert, grenst inmiddels aan het maatschappelijk onaanvaardbare. Leuk verhaal in de Roskam, geinig gesprek bij RTV Oost, interessante analyse in Twentevisie, zeggen de redacteuren van de krant sarcastisch, maar het is pas echt nieuws als het bij ons in de krant staat. Ze zeggen het gewoon hardop.

Het is laksheid, desinteresse, onkunde. En niemand bij die krant grijpt in. Dat hoeft ook niet, het aantal advertenties daalt niet, dus het zal ze een zorg zijn.

Tubantia is verworden tot een journalistiek wanproduct dat achter bureaus wordt gemaakt: even een verhaaltje maken van een rapportje dat is uitgekomen, niemand heeft haast, het is gezellig op de redactie en tussen de koffie door worden er honderd regels getikt. En dan weer lekker naar huis. Want wie, welk medium, kan het bolwerk nou onder druk zetten? Dat niveau mensen bepaalt wat wij ’s ochtends op de deurmat krijgen. Het is een kwestie van tijd voordat er een centrale redactie in Apeldoorn zit die alle regionale Wegener-kranten maakt, en dan mogen ze in Enschede, Hengelo, Deventer, Zwolle, Oldenzaal en weet ik waar nog meer 1 of 2 plaatselijke pagina’s in elkaar zetten.

Natuurlijk ben ik daarover gefrustreerd. Dat is 1 van de redenen waarom ik voor heel weinig geld voor deze krant schrijf. En blijf schrijven. Hoewel ik de hoofdredacteur van dit periodiek het steeds kwalijker neem dat het hem niet lukt ondanks alle maatschappelijke steun – niet alleen ik ben gefrustreerd! – van de Roskam een bloeiende concurrent te maken van Tubantia. Mijn buren kennen deze krant bij voorbeeld nog steeds niet.

Zal ik doorgaan?

Nieuws over Ten Cate is pas nieuws voor Tubantia als een landelijk blad als Management Scope erover schrijft. Een vergelijkbaar verhaal in Twentevisie eerder dit jaar kon Ten Cate pareren door aan Tubantia een nietszeggend primeurtje over een bedrijf in Duitsland te gunnen met daaraan vast een enthousiast lulverhaal van directeur De Vries die precies weet hoe de wereld werkt: liever een veer in de reet van Tubantia dan een analyse in Twentevisie of de Roskam.

Een oplossing? Niemand in Twente mag een buurman hebben die nog nooit van de Roskam heeft gehoord. Desnoods lezen ze dit weekblad samen, maar per twee huizen moet er minimaal een abonnement zijn.

Vorige bijdrage

Nummer 24

Volgende bijdrage

Nummer 26

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *