Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 36

Als niet komt tot iet, dan kent iet zichzelve niet. Bleek bij voorbeeld ook weer tijdens de vuurwerkramp. In de eerste uren moest er geïmproviseerd worden. En als er dan niet direct een competente leiding aanwezig is, gaan allerlei stadswachttypes zelf nadenken. En erger: beslissen. Het slachtoffer wil niet met jou praten en jij komt hier niet binnen. De parkeerwachter die tijdelijk rechter is. Betonkoppen waar je normaal gesproken niet zoveel mee te maken wilt hebben.

Ernstiger wordt het als een commandant door zo\’n ramp ineens heel serieus genomen wordt en hij zichzelf ook buitengemeen belangrijk vindt; eindelijk ziet ook de buitenwacht hem, mijnheertje Onfeilbaar.

De Enschedese brandweercommandant Groos roept vanaf zaterdag 13 mei steeds en met nadruk dat hij geen fout gemaakt heeft en exact weer zo zou handelen als hij op zaterdag 13 mei heeft gedaan.

En dat is ook meteen het enige wat in alle radio- en televisie-interviews met mijnheer Groos met elkaar overeen komt.

Waarom is Groos niet wat terughoudender? Waarom wacht Groos niet de uitkomsten van alle onderzoeken af? Waarom overschreeuwt Groos zichzelf en zijn manschappen steeds?

NOS nieuwslezeres Pia Dijkstra was vlak na de ramp niet erg complimenteus over de Enschedese brandweercommandant. Later excuseerde ze zich bij hem per fax. Daar heeft ze flink spijt van, want binnen een vloek en zucht had Groos het briefje verspreid.

Er is een dure communicatieadviseur voor hem uit Almere gehaald, maar die krijgt blijkbaar geen vat op hem. Want Groos zegt bij voorbeeld in het ene interview dat hij terughoudend is met het bezoeken van de nabestaanden van zijn mensen, maar in de televisie programma Netwerk suggereerde hij vorige week dat hij bijkans dagelijks op de koffie komt bij die mensen die zichtbaar verbaasd waren toen ze Groos zijn kunstje zagen opvoeren. Voor het oog van de camera gaat niets hem te ver: u vraagt en wij draaien. Met nabestaanden en personeel als decor.

De brandweer is een uitvoerende dienst. Bij een klus zijn vier brandweerlieden om het leven gekomen. Ik weet niet of de leiding blaam treft of dat er elders fouten zijn gemaakt, maar ik ga na het aanschouwen van Theater Groos met erg veel interesse de komende onderzoeksrapporten lezen.

En misschien kan iemand die spuitende ijdeltuit in toom houden, want als inderdaad blijkt dat de brandweer nauwelijks wat te verwijten valt gaat die Groos in Waku Waku desnoods op zijn kop staan.

Het leven is sinds een paar maanden voor Groos vurrukkuluk.

Vorige bijdrage

Nummer 35

Volgende bijdrage

Nummer 37

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *