Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 45: Cees Elzenga moet voorkomen

Aanstaande maandag (13 november) om half vier moet fotograaf Cees Elzenga voorkomen bij de politierechter in Almelo. En dan krijgt hij ongetwijfeld straf omdat hij op donderdag 18 mei over een hek is geklommen en foto\’s heeft gemaakt van zijn atelier dat door vuurwerk een paar dagen eerder zwaar beschadigd is.

Hij had nog geluk, 22 anderen hebben het niet eens overleefd. Elzenga heeft niets meegenomen, hij zag de shovels aankomen en wilde zijn werk, zijn leven in de Bamshoeve, op werkelijk het allerlaatste moment vastleggen. Hij is niet binnen geweest, hij fotografeerde van buiten. Nee, het mocht niet, maar goed beschouwd mocht daar ook geen vuurwerkfabriek staan, laten we wel wezen.

Elzenga is geen ratje, hij is een goede fotograaf die werkt voor de Roskam en af en toe iets voor de Volkskrant doet.

Het was bijna kunst dat een andere fotograaf van de Volkskrant Elzenga fotografeerde toen die daar zijn eigen ellende vastlegde. En toen kwam de politie die hem sommeerde te stoppen en die beide heren vervolgens aanhield.

Allemaal logisch. Op het bureau had hij op zijn donder moeten krijgen en ze hadden hem weer moeten laten gaan. Maar Rost van Tonningen heeft niet voor niets Enschede uitgekozen als haar laatste woonplaats. Lekker dicht bij haar vrienden.

De geüniformeerde autoriteiten hielden Elzenga (die ze waarschijnlijk wel kenden) jennend meer dan vier uur vast. Elzenga ging er op het bureau bijna aan onderdoor, er kwam zelfs iemand van slachtofferhulp hem geestelijk bijstaan. De handlanger (die ze officier van justitie noemen) weigerde te schikken omdat hij wellicht een vrijheidstraf wil eisen. De beschermers van de democratie vinden het erg fijn (weet ik helaas uit ervaring) als ze journalisten of fotografen lekker op de bek kunnen slaan of kunnen opsluiten.

Ik was er die avond (13 mei) bij dat de politie in paniek wegrende toen ze dachten dat Grolsch zou ontploffen. Ik was erbij toen over de politieradio werd gemeld dat er plunderaars waren. Later werd natuurlijk ontkend dat er plunderaars waren geweest (de politie liegt altijd als dat beter uitkomt), omdat ze dat soort jongens nooit kunnen pakken.

Ik heb er weinig vertrouwen in dat de rechter van dienst schuldig zonder straf oplegt bij Elzenga. Hij zal wel een vette boete krijgen. Ik roep iedereen op naar de rechtbank te komen en gezamenlijk daar de boete op te hoesten.

Nog mooier zou het zijn dat Jan Mans dan verantwoordelijk burgemeester van de rampstad en als korpsbeheerder de portemonnee trekt:

Sorry Cees, dat we je leven kapot hebben gemaakt.

Vorige bijdrage

Nummer 44: Ik vind het stadion in Almelo heerlijk

Volgende bijdrage

Commentaar: Advertorials zijn advertenties met een redactioneel sausje

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

1 reactie

  1. 19 december 2010 at 02:03

    Ja tien jaar geleden . . maakt uw borst maar nat, ehh sorry, nog maar iets natter want het wordt heter en heter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *