Roskam Moordkuil Jaargang 06, 2000

Nummer 44: Ik vind het stadion in Almelo heerlijk

Zijn er verdorie toch hekken in het Heracles-stadion neergezet. Gelukkig niet om het veld, maar bij de spelersingang. Ik wil de mooie, leuke, gezellige, mensvriendelijke touwtjes weer terug met sympathieke suppoosten die ze zorgvuldig ophangen, tegen de mensen op een aardige manier zeggen dat ze even moeten wachten tot de spelers voorbij zijn.

Er zijn onlangs twee metershoge hekken met punten en al neergezet. Omdat er een keer een scheidsrechter onfatsoenlijk bejegend is. Met een beetje geluk (of pech) komt Twente, Feyenoord of Ajax in de strijd om de Amstelcup naar Almelo. Die gasten (vak P, vak S of F-side) lopen gegarandeerd het veld op, die laten zich niet tegenhouden door het dreigement dat bij betreding duizend gulden boete betaald moet worden en een stadionverbod van een jaar wordt opgelegd. Komen er dan meteen weer van die rothekken om het veld?

Ik vind het stadion in Almelo heerlijk. Het doet Engels aan. Er hangt sfeer. Ook op doordeweekse dagen zijn er bezoekers voor bijvoorbeeld de supermarkt. Waardoor het geen dood gebouw is in the middle of nowhere.

Ik vind de suppoosten van Heracles (met die van Veendam) de leukste en aardigste die ik ken. In Nederland ben ik in alle voetbalstadions geweest en in Europa ook in een flink aantal, maar in Almelo praten ze normaal terug en kijken ze je vriendelijk aan. Een enkel opstootje (zoals dinsdagavond tegen Cambuur) wordt niet beantwoord met mokerslagen, maar met sussende woorden en een kop koffie.

Heracles is verder toch vooral Fritz Korbach en Rik Platvoet. De spits is de Leonardo van Hercales: te goed voor de ploeg waarin hij meehobbelt. Maar geen klacht, hij biedt zich aan, helpt zijn medespelers en werkt zich een slag in de rondte. En Platvoet zegt geen onvertogen woord, knikt vriendelijk en zegt over een paar jaar hogerop te willen. Goede spitsen zijn zeldzaam, dus voor 2003 (dan loopt zijn contract af) is Platvoet verkocht.

Dit seizoen zal ook Fritz de Onverstoorbare voor het laatst te bewonderen zijn. Fritz is een echte, trekt zich ongeveer van niemand wat aan (behalve misschien van zijn bloedmooie vriendin) en is publiekstrekker nummer een in het hol van Polman. Maar het bestuur (lees voorzitter Jan Smit) wil van hem af (er moet een jonge gozer komen, dat is tegenwoordig in, maar Maaskant komt echt niet meer), snijdt in de begroting en zal dus ook Platvoet waarschijnlijk al aan het einde van het seizoen aan de hoogste bieder slijten.

Smit is ontegenzeggelijk een toppertje, met vrienden op het hoogste niveau, is schathemelrijk, doet volstrekt normaal, drinkt graag een pilsje met de gewone supporters en leidt de club niet uit geilheid naar publiciteit. Maar slaat te ver door.

Haal weg die onvriendelijke hekken, houd Korbach nog zeker een jaartje vast en geef Platvoet een verbeterde, langjarige aanbieding.

Vorige bijdrage

Nummer 43: Miracle Planet is een dramatisch mirakel

Volgende bijdrage

Nummer 45: Cees Elzenga moet voorkomen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *