Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 10

Hij heeft van de week 28 miljoen overgemaakt aan mijnheer Zandijk van Milieutech Beheer. Gaat dat via een overschrijvingsformulier? Of gebruikt het waterschap Regge en Dinkel waar hij voorzitter van is, een modern computerprogramma zoals Girotel. Misschien heeft de chef van de financiële administratie de bank gebeld om het geld over te maken. Zomaar 28 miljoen. Kunnen wij weer ophoesten de komende jaren.

Die watergraaf, die Van Erkelens heeft zo’n beetje alle rechters van dit land om een mening gevraagd. Geld speelt geen rol. Hij hoeft al die rechtsgangen en advocaten niet zelf te betalen en ze zijn zeker de investering waard om 28 miljoen in het vestje te houden. Wat dus niet gelukt is.

Ik heb werkelijk geen idee of die Van Erkelens liegt of niet. Of dat slib van hem wel of niet vervuild was. Of vervuild mocht worden aangeleverd. Of niet. Of dat die Van Van Erkelens in de maling wordt genomen door zijn eigen ambtenaren. De rechtelijke macht is voor mij allerminst heilig, maar Nederland is geen bananenrepubliek. En als een heel peloton van die toga\’s (in alle soorten en maten en op alle niveaus) zich uitspreekt tegen die Van Erkelens, dan moet hij maar eens de daad bij het woord voegen en opstappen. Dan zit hij gewoon mis. En heeft hij gegokt met onze poen. Ik mag aannemen dat die Van E. binnen afzienbare tijd zijn vertrek aankondigt. Hij heeft namelijk niet goed opgelet of de kluit beduveld, maar hoe dan ook, hij heeft het vertrouwen beschaamd.

Paul van Erkelens is een handige bestuurder. Koos voor D66, een partij waarin je toentertijd snel carrière kon maken. Een politiek talentje. Makkelijke prater, type netwerker, populair doen tegen de goede mensen die hem graag zagen komen, ook al omdat hij vergezeld ging van een mooie, onderlegde vrouw. En natuurlijk een goede verstandhouding met de pers. Hij was wethouder in Hengelo, werd burgemeester in Winterswijk en koos ras voor de baan van watergraaf om zijn ambities te bevredigen. Een watergraaf was in aanzien en salaris aanzienlijk beter af dan de burgemeester van Winterswijk, legde hij mij eens uit.

Hoe dan ook, Van Erkelens sneuvelt. Op zich jammer, want uit zijn vuilspuiterij over Zandijk in de afgelopen tijd bleek dat hij in principe goed geworteld zat in de wereld van het vervuilde slib. Geen zorgen, hij komt wel weer ergens bovendrijven dankzij één van zijn vrindjes. Vaste aanstelling bij het straatfestivaltheater of zo, daar is hij toch al erg druk mee. Als onze Paul toch aanblijft? Ongeloofwaardig.

In Portugal valt een brug in een rivier. Er stapt een minister op. Portugal wordt er niet beter op, de overledenen komen er niet door terug. Maar zo hoort het te werken. Falende bestuurders moeten weg.

Dick Buursink is tot nu toe de enige die dat begrijpt.

Vorige bijdrage

Nummer 9

Volgende bijdrage

Commentaar: Recordwinst voor Akzo Nobel

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *