Roskam Moordkuil Jaargang 14, 2008

De omroep heeft Buursink hard aangepakt inzake de vuurwerkramp.

Ik begrijp dat het nieuws is als Dick Buursink, gedeputeerde tegen wil en dank, een onderzoek laat doen naar de wortels van RTV Oost in de samenleving. Sterker nog, dat had al veel eerder moeten gebeuren. Dat de regionale krant niet schrijft over de oneigenlijke motieven van Buursink, dat begrijp ik ook. Zelf hebben ze nog nooit een serieus verhaal over de omroep kunnen afscheiden, ja een paar gemakkelijke interviewtjes of de boel afzeiken. Trouwens, dat is (wellicht in opdracht van de leiding van de krant) ook al weer enige tijd geleden sinds de krant en de omroep samenwerken in bijvoorbeeld de regiosoap en met dat fietstochtje in Frankrijk. En dus komt het artikeltje van Buursink op zijn eigen weblog als geroepen.

In de haast om Buursink te citeren, vergeten de vroegere fijnschrijvers van de Duitsers zoals gebruikelijk weer een paar zaken. De redacteur geeft er blijk van werkelijk geen idee te hebben hoe het werkt in de omroepwereld: RTV Oost krijgt (net als alle andere publieke omroepen) geld van het ministerie van OCW en dat loopt via de provincie. Het enige dat de provincie dus doet, is dat geld doorstorten. Dus als Buursink zegt, dat hij voor ‘die tien miljoen euro wel eens in de keuken wil kijken’, is dat schandelijke demagogie, het riekt zelfs naar opruiing. Waarom? Niet zo moeilijk te achterhalen. De omroep heeft Buursink (toen hij wethouder was in Enschede) hard aangepakt inzake de vuurwerkramp. Daar refereert hij nota bene op zijn eigen weblog aan: hij wil niet nog eens ergens voor verantwoordelijk voor zijn waar hij niets over te zeggen heeft. Buursink, en dat is dus echt erg, vindt nog steeds dat hij niet weg had gehoeven als wethouder in Enschede na 23 doden. Daar leest de redacteur van de regionale krant overheen in zijn ijver om de omroep dankzij de onkunde en frustraties van Buursink te beschadigen.

Buursink als wethouder keek neer op de provinciebestuurders. Een bestuurslaag die wat hem betreft per direct opgeheven mocht worden. Ooit. Vroeger. Want toen hij weer een baantje nodig had omdat het onderzoeksrapport inzake de vuurwerkramp ook over zijn functioneren dodelijk was, was de provincie ineens weer wel goed genoeg.

Geen misverstand: ik vind dat Buursink groot gelijk heeft als hij kijkt naar de besteding van de provinciegelden voor programmaparticipatie bij RTV Oost en de controle niet overlaat aan een vrijwillig bestuur en een paar goedwillende burgers in een programmaraad. Ik wil ook wel eens weten hoeveel mensen er naar de regionale omroep kijken, ook in vergelijking met andere omroepen.

Maar Dickie moet het spel eerlijk spelen, gewoon zeggen dat hij de pest heeft aan RTV Oost. En hij moet niet over de rug van de omroep proberen een echt goede provinciebestuurder als Rietkerk naar de kroon te steken. Zeker niet nu hij heeft gezegd dat hij op TV Oost niet in debat wil met directeur Hennie Everts.

Vorige bijdrage

Stelletje Niek Leus en Anouk Regeling: van studie tot buitenlandstage onafscheidelijk

Volgende bijdrage

mensen als Van Gogh en Nekschot zoeken de grenzen op

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *