Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 12

Het eerste wat hij riep na de ramp was ‘ik ben verantwoordelijk, blijf met je fikken van mijn mensen’.

Er verschijnt een meedogenloos eindrapport van de onafhankelijke commissie Oosting, ook voor burgemeester Jan Mans en kornuiten, maar Mans doet er niets mee. Hij heeft zijn wethouders Buursink en Koopmans er voor laten vliegen en zelf heeft hij zijn lot in handen gelegd van zijn raad. Een raad die voor een niet onbelangrijk deel uit incompetente stumpers bestaat, dat hebben we afgelopen week weer mogen meemaken.

Jan Mans is verworden tot een hysterisch karikatuur. Een plucheplakker. De ramp heeft van de Enschedese burgemeester een over het paard getilde kwast gemaakt die niet meer vatbaar is voor welke kritiek dan ook. Keizer Jan de Eerste van Enschede weet niet meer wie hij is. Zijn woord blijkt niets waard te zijn.

Waar blijkt dan in hemelsnaam zijn verantwoordelijkheid uit? Dat hij een achterlijk duur organisatiebureau gaat inhuren dat de ambtenaren eens een schop onder de reet geeft? Hij wilde zelf niet bepalen of hij wel of niet moest aanblijven, dat mochten die omhooggevallen tenenkrommende typjes als Van de Pluijm, Lammerink en Leloux voor hem uitmaken. Die wilden trouwens dat het hele college zou vertrekken, maar de burgemeester kon achterover leunen. Dat Mans in Enschede mag blijven heeft vooral te maken met het behoud van de coalitie. Het ging over de ramp, maar het was gewoon een politiek spel. Daarom stemden de PvdA, het CDA en de VVD voor Mans. Waarbij de rol van de VVD helemaal gênant was, want politiek leider Enklaar van deze partij dreigde ruim een week het college op te blazen, maar wordt nu in datzelfde college wethouder. Misschien mag hij wel naast Jan Mans zitten…

Jan Mans is populair geworden doordat hij zich na de ramp de benen uit zijn gat heeft gelopen omdat hij heel goed weet dat hij de stad wat verschuldigd is. En dan klampen de mensen zich aan hem vast. Je ziet dat ook bij gijzelingen: de gegijzelde krijgt na verloop van tijd begrip en voelt liefde voor de gijzelnemer. En die liefde misbruikt Mans om te blijven zitten.

Jonge, jonge wat is onze Mans populair. Het is hem in zijn kale kop geslagen, waarschijnlijk tijdens dat herdenkingsconcert vorig jaar bij de UT. Ik heb verdorie zelf nog mee staan zingen: \’Jansie is OK\’. We hadden moeten zingen: \’Jantje joker rot op\’. Beetje tomaten gooien en zo.

Ik zou verhuizen als ik in Enschede zou wonen. Als burger ben je niet veilig in de stad van Jan Mans. De NRC schreef dat Mans populariteit verwart met verantwoordelijkheid. En dat is de kern. Welterusten Jan Mans. Welterusten, ontzettende sukkels van de Enschedese raad.

Een stemadvies voor volgend jaar: ChristenUnie. Deze godvrezende partij met ingeramd ontzag voor gezag nam het initiatief om Mans te wieberen. Dan is er echt wat mis in een gemeenteraad.

Vorige bijdrage

Nummer 11

Volgende bijdrage

Nummer 13

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *