Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 13

Amice,

Gefeliciteerd. Een makkie, die raad van jou. Maar dat wisten we natuurlijk al lang. Een vergadering over de ramp afhandelen in minder dan negen uur. Perfect in scène gezet. Niet te kort en gelukkig niet te lang, politiek bedrijven zit in je bloed.

Kijk uit dat je niet de hautain wordt, zeker niet als er camera\’s bijstaan. Ik wilde je nog dezelfde avond bellen, maar sinds jouw collega IJsselmuiden van Volendam de complimenten van Van Kemenade zo plompverloren tijdens een persconferentie belde, stuur ik voor de zekerheid een briefje. Hoewel jij een stuk handiger bent.

Die IJsselmuiden is een eigenwijs stuk vreten, die maakte aan de lopende band ruzie met mijn collega-commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Dat is zijn ondergang geworden, dat weet jij ook wel.

Ik rolde afgelopen weekeinde bijna van het lachen van de bank toen ik je dagboek in de NRC las. Geweldig. Je kunt echt heel goed schrijven. Zo ben ik ook onder de indruk geraakt van de wijze waarop je Tubantia als een kind behandelt. Ze zijn weer helemaal bijgedraaid: eerst schreven ze dat je weg moet, de raad mat met twee maten, en deze week schreven ze exact op wat jij dicteerde: Volendam en Enschede onvergelijkbaar.

Ik vind het ook een vondst om steeds maar weer te roepen dat de bevolking achter je staat. Ik was pas op het ministerie van BiZa bij amice Klaas en die zei wel dat je dat niet te pas en te onpas moet roepen, want straks willen ze dat je weggaat. En normaal luisteren we nooit naar het volk, dus rustig aan.

We kotsen natuurlijk allemaal van die columnisten die denken dat ze zich alles kunnen permitteren. Zoals jij die jongens van de NRC, De Groene Amsterdammer en Het Parool bij Barend en Van Dorp aanpakte: een lust voor het oog.

Tubantia heb je perfect geregeld, RTV Oost heeft zich niet zo afgezet tegen je en de Roskam, ach wie leest dat? Alleen van die Medendorp worden we inmiddels allemaal doodziek. Mijn gedupeerden willen niet meer met hem praten, maar ja, die zijn van hetzelfde niveau als jouw wethouders… Pappen en nathouden die dikke pad.

Ik stel voor dat we binnenkort weer gezellig gaan golfen, bel jij Lemstra?

Nog drie jaar, Jan, die zit je gemakkelijk uit, laat alleen die Limburgse overmoedigheid een beetje varen. We maken er een mooi feest van, mag ook een paar centen kosten, tegen die tijd is er een mooie nieuwe wijk uit de grond gestampt en ben jij onsterfelijk. Het Jan Mans Plein: ter herinnering aan de burgemeester die Enschede na de ramp opbouwde.

Wie herinnert zich dan nog die 22 doden?

Vorige bijdrage

Nummer 12

Volgende bijdrage

Nummer 14

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *