Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 32

Als ik in een hotel slaap of in een achtbaan ga zitten, ga ik er -onbewust- vanuit dat er regels bestaan en nageleefd worden zodat ik uit dat hotel kan ontsnappen bij brand en dat ik met dat kermiswagentje (ondanks mijn overgewicht) niet uit de eerste bocht vlieg. In de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers heb ik weinig vertrouwen. Die kijken vooral naar geld, en hebben veelal smaak noch gêne. Langs de A1 bij Enter pletteren Medlook en Blokhuis of hoe al die exhibitionistische kloothommels ook mogen heten hun smakeloze neon-onderkomens neer.

Vóór de rampen in Enschede en Volendam zaten de ambtenaren bijkans op schoot bij de ondernemers. Alles kon, alles werd geregeld. Als het maar werkgelegenheid opleverde, dan kon de wethouder goede sier maken. Als je het gore lef had een vraag te stellen of tegenwerpingen te maken met de Kamer van Koophandel of de OOM. Economie boven alles. Die politiek heeft geleid tot tientallen slachtoffers.

Mensen met een geestelijke handicap moet je een zo regelmatig mogelijk leven laten leiden, zonder verrassingen. Ambtenaren zitten daar heel dicht tegen aan: als de krant ‘s ochtends een half uur te laat is, is hun dag bedorven. Neuken op vrijdagavond en op zaterdag aansluiten bij de autowasserette. In de rapporten van Alders (Volendam) en Oosting (Enschede) krijgen ook de ambtenaren er (terecht) flink van langs. En wat gebeurt er nu? Er kan niets meer, de ambtenaren verbeteren de regels en controles niet, nee de bureauklerken zijn vooral bezig met het schoonhouden van hun straatje. Zodat zij kunnen zeggen bij een volgende ramp dat hen niets te verwijten valt.

En daarvan is Hennie van der Most nu de dupe. Het is krankzinnig zoals hij door de Zwolse gemeente in de maling wordt genomen. Hij had een vergunning voor plaatsing van een hek dat ze \’s nachts sloopten omdat hij dat hek een paar dagen na het verlopen van de vergunning had verplaatst. Eerder keurde de brandweer een brandgang goed, nu weer af. Het is pesten geworden. De vroegere burgemeester Ten Oever van Nieuwleusen vond alles mooi en goed van Van der Most hij tekende blindelings alle vergunningen wat ook niet deugt natuurlijk. Na de gemeentelijke herindeling kreeg Zwolle meer grond mét Van der Most. En deze creatieve man belandt van de hemel in de hel.

Hij zit knijp: Bonte Wever afgefikt, het verzekeringsgeld (27 miljoen) nog niet binnen (waardoor hij dagelijks 5 mille aan rente misloopt), de investeringen in Kalkar (90 miljoen) en Koperen Hoogte (30 miljoen) hoger dan verwacht. Houd Van der Most in het snotje, maar wurg hem niet. Althans niet nodeloos. Je slaapt in de Koperen Hoogte veiliger dan thuis. Otto Mengelberg (voormalig Wavin en Wadinco) is commissaris bij Van der Most, kan die zijn invloed niet eens aanwenden om de Zwolse ambtenaren een schop onder de kont te geven?

Vorige bijdrage

Nummer 30/31

Volgende bijdrage

Nummer 33

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *