Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 48

Ing A.B.M. Meekes uit Lichtenvoorde kan zich maar beter niet meer bij Boogaart in Hengelo laten zien. Ik denk dat hij dan een behandeling krijgt als een Talibansoldaat die in handen van de Alliantie is gevallen. Het is mijnheer Meekes gelukt een mooi bedrijf in drie jaar volledig naar de klote te helpen.

Niks recessie, bij negen van de tien bedrijven die in de problemen zijn gekomen, is dat volledig te wijten aan mismanagement. Gelukkig niet altijd met opzet, maar door onkunde, naïviteit, arrogantie en onvoldoende ondernemerscapaciteiten waardoor niet op de actuele ontwikkelingen is ingespeeld.

Bij Meekes was het vooral onkunde, arrogantie en eigenbelang eerst. U kent dat soort omhooggevallen boerenlullen wel. De vakbondsbestuurders konden met moeite voorkomen dat de groenjongens van Boogaart hem met tuingereedschap te lijf gingen. Hadden ze maar even de andere kant op gekeken. Want Meekes blijft maar doorgaan met etteren, met zuigen, met faxen versturen.

Meekes heeft een belastingschuld die in de tonnen loopt. Meekes heeft erg veel goodwill op de balans gepletterd en Meekes moet uitkijken dat hij de bankjongens niet achter zich aan krijgt, want die heeft hij ronduit bedonderd door hen voor te spiegelen dat hij voor meer dan acht ton bij een klant aan werk had uitstaan. Dat klopte niet, dat werk (waar hij wel bij was betrokken, maar dat is heel wat anders) had nooit op de balans mogen staan.

De bank heeft verzuimd dat werk even na te trekken en even met de fiscus te bellen en na te vragen hoeveel schuld Meekes in Duitsland nog heeft uitstaan. Dat is verzuimd en daarvoor krijgt degene die de geldkraan maar weer voor drie maanden openzette, alsnog vreselijk op zijn lazer. Huiswerk niet gedaan.

Meekes is een rat. Terwijl de deal met overnamekandidaat BTL rond was, is Meekes ( terwijl hij feitelijk niets meer in het bedrijf te vertellen heeft) als het ware langs de deuren gegaan om Boogaart aan de hoogst biedende te verpatsen. Waarom dan?, vraag je je af. Ik ben er achter, Meekes is inmiddels door de bank in privé aangesproken.

En dan geldt automatisch het eigenbelang. Hij zit met faxen de curator achter zijn vodden, hij beklaagt zich bij de rechter-commissaris over de curator en hij geeft aan derden informatie over de verkoop van zijn bedrijf.

Dankzij de curator blijven zestig mensen aan het werk, dankzij de curator zijn dat er inmiddels bijna zeventig, want hij heeft bedongen dat de nieuwe werkgever eerst de ontslagen werknemers belt.

En die Meekes moet gewoon blij zijn dat het Openbaar Ministerie er een zooitje van maakt. Net als bij de Grote Eén zal vervolging van dit soort criminelen wel weer in een la eindigen.

Vorige bijdrage

Nummer 47

Volgende bijdrage

Theo Schouten heeft circa één miljoen te besteden voor een nieuw huis

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *