Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Theo Schouten heeft circa één miljoen te besteden voor een nieuw huis

Theo Schouten heeft circa één miljoen te besteden voor een nieuw huis. Dat zeg ik niet, dat zegt hij zelf. En hij zegt dat hij voor dat geld in Haaksbergen geen vergelijkbaar huis kan kopen zoals hij nu in Goor woont.

Schouten woont mooi in Goor, in de Hof van Twente. Zeker. En de woningen in Haaksbergen zijn ontegenzeggelijk ook duurder dan in Goor. Is ook zo, maar geen twee, drie ton, zoals hij beweert. Ik heb slechts drie minuten gesurft over het internet, zag een fantastisch huis aan het Duizendblad 11, een vrijstaand onderkomen aan de Goorsestraat 68, schitterend nieuw te bouwen bungalows aan de Klaproos, een werkelijk fabelachtige woonboerderij aan de Alsteedseweg 40 ( Buurse), waar ik van watertand. Allemaal voor grofweg een miljoen.

Theo Schouten was gewild in Haaksbergen als burgemeester van een gemeente die zichzelf omschrijft als dynamisch en ondernemend. De ster van Twente. Niks ster, er wonen vooral boeren die van de vroegere eerste burger Van Agt hebben geleerd dat zuinigheid huizen als kastelen bouwt.

Schouten werd als Overijssels topambtenaar netjes door de commissaris van de koningin Hendrikx in Goor geparachuteerd. En daar kocht hij een geinig optrekje. En hij kreeg uitstel van zijn nieuwe gemeente Haaksbergen om snel te verhuizen. Dagelijks kart hij negen kilometer heen en negen kilometer terug. Dat is fietsend zelfs voor Schouten zonder problemen te volbrengen. Het gaat om het principe. De wet schrijft inmiddels dwingend voor dat de burgemeesters moeten wonen in de gemeente die ze moeten leiden. Daar komt zelfs Schouten met al zijn relaties niet meer onderuit.

Maar Schouten vindt Haaksbergen inmiddels een klotedorp waar hij nog niet begraven wil worden. Laat staan ooit wil wonen. Theo is misschien wel de Lemstra van Haaksbergen, Theo kan wat, Theo heeft ambities, Theo heeft een visie, Theo wil de ster op de kaart zetten, wat achterlaten en -niet geheel onbelangrijk- Theo wil carrière maken. Die rotraad begrijpt er niets van. Die wil niets weten van cultuur, van prestigieuze gemeentehuizen of aantrekkelijke bedrijfsomgevingen. En de achterkamertjespolitiek werd ook al niet op prijs gesteld. Tussen Theo en de Haaksberger raad heeft het eigenlijk nooit geklikt.

Verhuizen naar Haaksbergen, over zijn lijk! Solliciteren naar een nieuwe stad kan (nog) niet. Vandaar het zijsprongetje naar de netwerkstad, hij wordt de virtuele burgemeester van Twente. Tijdelijk. Pakweg over een jaar of drie komt er een leuke stad vrij. En dan zegt hij dat het geweldig werk was, maar dat hij weer met zijn poten in het bluswater wil staan, weer wil werken aan de ontwikkelingen van een echte stad.

En wedden dat hij dan in een vloek en een zucht een passende woning voor een miljoen vindt?

Vorige bijdrage

Nummer 48

Volgende bijdrage

Commentaar: Gerben Kuitert voorganger

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *