Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 46

Als er in Overijssel vijf echte goede voorlichters zijn die hun vak verstaan, is het veel. De rest noemt zich voorlichter, woordvoerder, maar kan helemaal niets. Een niet onbelangrijk deel van de bestuurders verschuilt zich achter dat domme volk. En dat vind ik nog veel erger. Zo\’n mevrouw Peters van het informatiecentrum voor vuurwerkslachtoffers wordt riant betaald, laat er zich graag op voorstaan, maar is ongeveer zo benaderbaar als een blok beton. Tenzij het natuurlijk om een groot gala gaat waar Ons Soort Mensen komt. Dan heeft zij haar voorlichtertje niet meer nodig en verandert ze in een Prinses Peters die zoveel doet voor het gewone volk. En haar eigen carrière heeft en niet alleen gezien wil worden als de vrouw van….

De nieuwste trend bij dit soort bestuurders is het inschakelen van organisatiebureaus. Je wilt een feestje, of een serie discussieavonden of een plechtige bijeenkomst. Dan huur je dus tegenwoordig een organisatie- en communicatieadviesbureau in. Dat zijn een zooitje hoeren die alles doen voor geld, bruin tot aan de elleboog. En dat heeft dat soort blijkbaar graag, want in ruil voor het geslijm blijft heel veel geld onderweg aan de strijkstok hangen.

Mensen van organisatiebureautjes zijn het altijd en overal eens met wat de opdrachtgever zegt, wil en voorstelt. Om de tien minuten merken ze op dat de opdrachtgever het zo goed gezien heeft en zulke leuke ideeën heeft en dat het allemaal voor elkaar komt. Er komt helemaal niets voor elkaar, want het niveau van die bureaus is van een gemiddelde gemeentevoorlichter.

Een paar weken geleden was ik bij de presentatie van de Ontdekking van Twente, wat inhoudelijk en organisatorisch de dikte van een bierviltje niet te boven ging. Een hele boze Jan van Ingen (het was zijn organisatiebureau) belde mij daarna op met de vraag waar ik het gore lef vandaan haalde om over zijn bureau te schrijven. Nou had ik de naam van zijn bureau niet genoemd (omdat ik dat niet eens wist), maar ik beschreef de organiserende boer die daar rondstampte in het Rabotheater. Van Ingen zou terugbellen voor een afspraak; hij wilde graag horen wat ik nu precies voor kritiek had. Overbodig te melden dat hij nog moet bellen. Het draait namelijk om de poen, de opdrachten blijven binnenstromen. Als een bedrijf een organisatiebureau inhuurt, geheid dat de concurrent dat volgende week ook heeft.

Organisatiebureaus, communicatiedeskundigen, ze danken hun baantjes en hun lekkere inkomen aan incapabele, ijdele bestuurders. Kunnen ze elkaar vertellen hoe goed ze bezig zijn. Voor de rest doet niemand het.

Mevrouwtje Peters is echt de enige niet die geld voor dit soort onzin over de balk smijt. Hoe dommer de bestuurders des te meer afleiding er omheen, let maar eens op.

Vorige bijdrage

Nummer 45

Volgende bijdrage

Commentaar: Regionale bedrijventerrein

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *