Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 1

Waarnemend burgemeester Burgers kwam, zag en vulde zijn zakken in Almelo in 1997. Hij is in Middelburg vorig jaar bij een akkefietje tegen de lamp gelopen en in Almelo schrokken ze wakker en lieten een onderzoek instellen naar de handel en wandel van Burgers in zijn tijd in Almelo. Het rapport Kienhuis daarover werd onlangs gepresenteerd en de belangrijkste conclusie: \’Niets onoirbaars gebeurd.\’ Mijn belangrijkste conclusie: \’Vrindjespolitiek om misselijk van te worden\’.

Burgers werd benoemd als waarnemer en vergat te melden dat hij ook nog als consultant werkt. In zijn tijd als eerste burger verkocht de gemeente Almelo de huisdrukkerij aan NRG Repro Facility. En nu bestaat het vermoeden dat Burgers daarbij een flink zakcentje heeft meegepakt.

Gelet op zijn declaratiegedrag meende Burgers blijkbaar toch al in luilekkerland van Overijssel te zijn beland. Hij woonde in een hotel en van wat hij in die tijd gezopen en gevroten heeft op de kosten van de gemeenschap, kunnen alle bijstandsfamilies van Overijssel alsnog heel fatsoenlijk op vakantie. In Oostenrijk. Op de lange latten. Almelo betaalde gewoon. Natuurlijk. Ik was eerder verbaasd geweest als er vragen waren gesteld. Dat doen ze liever niet in Almelo.

Almelo stelde een onderzoekscommissie samen uit het lobbycircuit van advocaat Kienhuis, Urencobaas Te Riele en de voormalige gemeentesecretaris Poort van Hengelo. Je kan geen receptie bezoeken of je loopt dit IKT-kliekje tegen het lijf.

Blijkbaar moest de uitkomst van dit onderzoek al vast staan. Kienhuis schrijft nota bene letterlijk in zijn rapport dat Burgers een vriendje was van een bestuurslid van NRG. En zowel Burgers als de NRG weigeren hun relatiebestand (uit 1997) op tafel te leggen. Dat zijn ze ook niet verplicht (hoewel ze om geheimhouding hadden kunnen vragen), maar voor Kienhuis is het geen probleem vervolgens op te kalken dat er niets onoirbaars is gebeurd. De receptietijger is een paar keer de kroeg in geweest waar ze gezegd hebben dat de verkoop geen handjeklap was.

Kienhuis vertrouwt Burgers op zijn woord. De man die in 1997 al bij zijn benoeming loog. Rot toch op.

Kienhuis had de opdracht moeten teruggeven, hij had moeten schrijven dat het onmogelijk was een conclusie te trekken bij gebrek aan medewerking van de heren. Ik wil het relatiebestand van die guitige Almelose advocaat ook wel eens inzien. Moest hij schrijven van de opdrachtgever wat hij heeft geschreven of krijgt hij weer nieuwe klussen van de NRG of Burgers? En nu ben ik dus benieuwd wat de gemeenteraad Almelo vindt van het rapport. Ik zou het lekker laten overdoen door een onpartijdige buitenstaander die nog nooit op een IKT-bijeenkomst is gesignaleerd. En neem Kienhuis mee in dat onderzoek.

Vorige bijdrage

Commentaar: Wel of geen recessie!

Volgende bijdrage

De OBX verdwijnt in 2002

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *