Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 22

Hennie van der Most heeft een businessclub opgericht waar alleen directeuren/eigenaren lid van kunnen worden. Dat zijn natuurlijk gewoon mannetjes die een kunstje beheersen waarmee ze rijk zijn geworden. En als ze nou maar relativeren, dan komt het wel goed met hen en kun je ze er goed bij hebben. Maar zodat ze denken dat ze alles kunnen omdat ze toevallig zakelijk geslaagd zijn, gaat het fout. Toch begrijp ik Hennie. Want in zijn cluppie zitten wél mensen die het direct voelen als ze een verkeerde beslissing nemen. Echte ondernemers kijken een beetje neer op bestuurders en managers: ze zien het als goochelaars met andermans poen. Maar over die mensen ben ik een stuk gematigder geworden sinds ik echte bobo\’s heb meegemaakt.

Ik was op uitnodiging van de Biljartclub Hengelo/Twentevisie bij het EK voor clubteams. De spelers bleken leuker dan verwacht, maar voor de rest heb ik nog nooit zoveel domme, arrogante kloothommels meegemaakt. Al die bestuurders van al die bondjes vreten en zuipen alleen maar. Op kosten van de miljoenen biljarters in de wereld. Verreweg de ergste was een dikke mof. Een zekere Rittmann. Die heeft echt nauwelijks een wedstrijd gezien. Hij snauwde het hotelpersoneel af, liet zich op diverse plaatsen huldigen (gek op kraaltjes en lintjes), maar hield zich verre van de dramatische organisatie ter plaatse.

Na vier seizoenen hegemonie van BC Hengelo, werd de beker dit jaar gewonnen door Van Wanrooij (uit het zuiden des lands). Op de dag van vertrek reed de bus langs de hotels om de spelers op te halen. Die vetlap van een Rittmann eiste op hoge toon dat de bus rechtstreeks naar het vliegveld zou rijden, want hij had wel wat meer te doen. Hij wilde echt Van Wanrooij laten staan.

In Nederland zijn ze wel wat maar niet veel beter. De wedstrijdleider was een man uit Goor, mijnheer Tusveld, die het halve toernooi tegen mij zat te zemelen dat hij het toch zo leuk vond dat hij, een boertje uit het oosten, steeds gevraagd werd mee te gaan. Hoewel een boer zich zou schamen voor het Engels van de heer Tusveld. Navraag leerde dat hij vroeger leraar economie is geweest. Blij dat ik geen les van die biljartbobo heb gehad.

Het biljarten wordt echt kapot gemaakt door sukkels. Voor de Europa Cup mag elk team zomaar een paar toppers inhuren die verder niets met de club te maken hebben. Zo had het Nederlandse team Crystal Kelly geen zin toen het als vervanger van landskampioen Safety Holland werd uitgenodigd. De topspelers van Crystal Kelly waren al door Sporting Lissabon vastgelegd. En Safety Holland had om die reden al bij voorbaat bedankt, het team stuurde Tusveld al jaren geleden een brief waarin werd aangedrongen op eerlijke competitie. Nooit antwoord gekregen. Te veel op reis waarschijnlijk. Maar wel marchanderen met de aanvangstijden om de gastheren te behagen. Hij wil volgend jaar namelijk graag weer op hun kosten naar Porto.

Vorige bijdrage

Nummer 21

Volgende bijdrage

Fysiotherapeut en schaatser Jan Maarten Heideman wil 'het naar 't zin hebben'

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *