Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 24

Gaat rector magnificus Frans van Vught van de Universiteit Twente het redden?

Mooie Frans de Tweede op de UT zit in een onmogelijke positie. Hij kreeg gratis en voor niets van de overheid een bouwvallige keet die dringend gerenoveerd moet worden, de arbeidsomstandigheden deugen niet en het is op sommige plaatsen ronduit onveilig.

De overheid betaalt de bijna 200 miljoen euro kostende renovatie niet. Althans daarover is geen zekerheid.

De gemeente Enschede heeft na 13 mei 2000 haar controlewerk weer een beetje opgepakt en heeft met Van Vught afgesproken dat uiterlijk op 5 november 2008 de tent opgeknapt moet zijn.

Het rijk weigert zoals gezegd naar het zich laat aanzien te betalen. Ten einde raad is Van Vught begonnen met het omkeren van de eigen spaarpot en hij heeft een aantal hypotheken afgesloten. Om de aflossing te betalen moet hij 160 banen schrappen. En de verbouwingen (zoals die van het bestuursgebouw van waaruit het college regeert) zijn prachtig geworden.

Eerlijk is eerlijk, Van Vught heeft het keurig gedaan, voor zijn collega\’s die moeten afvloeien heeft hij een uitstekend sociaal plan in elkaar laten zetten waarin zelfs loonsuppletie en verhuiskostenvergoedingen zijn opgenomen.

\’Tot hier en niet verder\’, heeft de rector gezegd tegen ministeries van Financiën en Onderwijs, tegen de vakbonden en tegen zijn plaatselijke ondernemingsraad die op de UT uiteraard de Universiteitsraad heet, maar die Universiteitsraad gelooft hem niet.

Ik wel. Van Vught kan geen kant meer op. De gemeente eist verbouwingen, de kas van de UT is leeg en hij moet smeken en bidden om centjes uit Den Haag. En dat kan niet heel lang meer wachten, want er moet nogal wat vertimmerd worden op het terrein.

Zonder geld uit Den Haag laat de rector de gebouwen desnoods sluiten. En als de panden echt gesloten worden, verhuist hij met zijn universiteit desnoods naar Almere waar ze ruimte en geld zat hebben. Ze lonken al.

De medewerkers op de UT geloven niet dat Van Vught zich aan zijn woord houdt. Hoe is dat zo gekomen, vraag ik me af.

Maar stel nou dat iemand die zijn nek breekt in een van de bouwvallige UT-panden.

De UT was ooit het paradepaardje van de regio. En net nu hij de ivoren toren afgebroken heeft (en eindelijk een paar goede voorlichters om zich heen heeft verzameld) moet Van Vught de rest ook afbreken.

Ik ben benieuwd of Frans de Tweede de klus in de komende tijd klaart of dat hij tussentijds een ander baantje pakt.

Vorige bijdrage

Nummer 23

Volgende bijdrage

Commentaar: Opvolging

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *