Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 25

Voor mijn christelijke prinsesje moet er een mooi paleisje komen in het Hof van Twente. Al die sukkels moeten keer op keer in hun avondgebed danken dat de vroegere commissaris van de koningin Hendrikx het inzicht had Jan Lonink in Rijssen/Holten en de door mij aanbeden Ank Bijleveld een paar kilometer verderop aan het werk zetten.

Een zooitje domme boeren in Delden keert zich nu tegen het paleisje. Niet omdat ze tegen het paleisje (in Goor) zijn, maar omdat ze tegen de herindeling zijn. De gemeenteraad van de Hof van Twente nodigde de zeurzeikerds netjes uit voor overleg, maar dat ging niet door: de fundamentalisten wisten dat ze niets anders konden zeggen dan nee. Ze zijn overal tegen, waarschijnlijk ook tegen het stemrecht van hun vrouwen. Ze liegen nu dat subsidies teruggedraaid worden als gevolg van de herindeling, ze liegen dat de begroting niet sluitend is en ze liegen dat mijn prinsesje een prinsesje op de erwt is voor wie het allermooiste nog niet mooi genoeg is. De Deldener droplullen hebben daarom vellen vol handtekeningen verzameld.

Een beetje gemeenteraad met historisch besef zou de rug rechten, de boeren uitleggen dat het gemeentehuis al voor de komst van Bijleveld was afgesproken, dat de plannen uitstekend zijn, door- en doorgerekend, dat er een fraaie bibliotheek bijkomt met een modern politiebureau. Maar de raad is na de herindeling geschrokken van het eigen doortastende optreden en begint te twijfelen.

Vrouwtje Bijleveld is trouwens zelf ook een beetje dom geweest. Vrouwtje Bijleveld koos na twaalf jaar Den Haag bewust voor een baan in het oosten van het land bij haar man en kinderen. Dat moet die boeren toch aanspreken in Delden. Maar haar dorpelingen zullen wel moeite hebben met een vrouw als burgemeester, één die met haar op haar tanden toch sexy blijft, ondanks het feit dat ze maar een paar turven hoog is. Ondanks dat ze niet arrogant is en bestuurlijk genoeg ruimte laat voor haar wethouders die in die contreien vooral omhooggevallen dictatortjes gewend waren. Ze gaat elke vrijdag met de hele hap op werkbezoek, ze regelde bijvoorbeeld met de plaatselijke directie die fraai (gesaneerde) kade bij Eternit.

Ze wordt genoemd voor een ministerspost in het nieuwe kabinet, terecht. Op vage VVD-vragen in de gemeenteraad bleef ze onduidelijk over haar toekomst in de Hof. Ze zei geen nee op haar beschikbaarheid, en dat betekent in die kringen ja. Dat is niet handig. Mijn Bijleveld doet misschien ook iets te veel aan namedropping. Praat over Balkenende alsof ze vannacht nog bij hem is blijven slapen. Maar ze gaat niet (heeft ze me bezworen), ze wordt een ongeloofwaardig mokkel als ze toch gaat, erkent ze.

Geen moeite jongens van de gemeenteraad, doe ik graag voor jullie, maar steun haar nou fatsoenlijk, anders is ze binnenkort wel pleite en krijg je voor straf de eerste LPF-burgemeester.

Vorige bijdrage

Met Stam, Huibregts, Van der Vegt terug naar Zwolle, lijkt me geweldig

Volgende bijdrage

Nummer 25

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *