Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 33

Een oudere dame belde me vrijdagavond op. Zo lief. Ze vroeg zich af of zij wellicht de straf kon dragen als ik veroordeeld zou worden. Echt waar. Ik heb haar nadrukkelijk gevraagd aan deze krant of de betrokken officier een briefje te schrijven. De dame heeft gelet op haar leeftijd de Tweede Wereldoorlog nog bewust meegemaakt: \’Nie Wieder!\’

Iedereen mag sinds 57 jaar in dit land zeggen en schrijven wat hij wil; vrijheid is het hoogste haalbare in een samenleving. Een zekere mijnheer Damen die waarschijnlijk niet wist wat hij moest studeren en van ellende (zoals zo velen) rechten heeft gekozen en nu werkt als officier van justitie in Almelo heeft dáár genoeg van. Iedereen een eigen mening? Nee!

Damen is dus de man die mij in opdracht van een sjoemelende oud-wethouder in Almelo de mond gaat snoeren. Ik hoop zelf op een vrijheidsstraf of op een taakstraf (ramen lappen bij Pingen) maar wellicht is Damen creatiever en eist hij dat ik buitenshuis een ster met een J erin moet dragen: kijk uit mensen, een Journalist! Of een M, niet van Medendorp, maar van Mening.

Geen misverstand over namen, zijn collega Dam doet het woord in de media over de zaak. Dam is de persofficier in Almelo. Als een journalist naar het Openbaar Ministerie belt over een zaak, dan krijgt hij de persofficier aan de lijn. Je stelt hem een vraag en dan gaat Dam aan Damen vragen hoe het zit en belt terug. Naar aanleiding van dat antwoord heeft de journalist soms nog een paar aanvullende vragen en dan wandelt Dam weer terug naar Damen.

Ik las vorige week in deze krant dat Damen heel lang heeft nagedacht voordat hij besloot mij te vervolgen. Goed nieuws voor al die middenstanders van wie de winkeliers overvallen zijn, vrouwen die verkracht zijn, mensen die om niets in elkaar geslagen zijn, eigenaars van auto\’s die bekrast zijn en die allemaal nooit meer iets hoorden na hun aangifte.

Ik heb zelf ook regelmatig het Openbaar Ministerie gebeld als curatoren ondernemers die er aantoonbaar een rotzooi van maakten hoofdelijk aansprakelijk stelden. De kas werd leeggeroofd (Worldcom en Enron waren zeker niet de eerste bedrijven); QtecQ, De Grote Eén en vele andere bedrijven zijn in Twente verantwoordelijk voor duizenden ontslagen die wellicht onnodig waren. Nooit, nooit is er iemand aangepakt. Het deed vorig jaar rechter Inden (vice-president van de Almelose rechtbank, dus niet echt een sukkel) verzuchten dat hij de indruk had dat de grote jongens hun straf ontliepen of voor een paar centen konden afkopen. De kleine jongens daarentegen waren altijd de lul. Damen schijt in zijn broek voor echte criminelen. En hij loopt aan de leiband van notabelen en grootkapitaal.

Damen, jammer dat de rechtszaak op maandag 7 oktober pas om 13.40 uur is. Ik heb types als jij het liefste \’s ochtends bij een slap kopje thee.

Jan M.

Vorige bijdrage

Nummer 32

Volgende bijdrage

Nummer 34

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *