Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 6

Klokkenluiders zijn niet zelden natrappers. Vol rancune. Een echte klokkenluider is bijvoorbeeld topambtenaar Paul van Buitenen die allerlei misstanden bij de Europese Commissie naar buiten bracht. Hij werd ontslagen, maar kreeg later eerherstel. Hij had namelijk gelijk en had eerst een aantal malen intern de zaak aangekaart, maar telkens nul op rekest gekregen. Van Buitenen is een man met lef die een hoop gezeik over zich heen kreeg en daar nog steeds had gezeten voor een fijn inkomen als hij gewoon zijn mond had gehouden.

Een andere echte klokkenluider is mijnheer Schaap, die heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat de reactor in Petten (belangrijkste producent van radio-isotopen schrijven ze op hun eigen website) vanaf vandaag tijdelijk dichtgaat. Schaap als klokkenluider stelde bij de Kernfysische Dienst de veiligheidscultuur binnen het reactorgebouw aan de kaak aan de hand van een aantal concrete voorbeelden. De klokkenluider deed dat omdat hij (en zijn collega\’s) binnen NRG geen gehoor vond voor zijn kritiek op de gang van zaken. Zo kwam er bijvoorbeeld geen enkele reactie op een brief van alle operators aan de directie waarin gewezen werd op de veiligheidsproblemen.

Bij NRG is mijnheer Schatborn de baas, en die had eerder ook al gezeik met Stork Ketels. Zijn voormalige collega\’s eisen nu dat Schaap zijn baantje terugkrijgt.

Ook de Saxion Hogeschool is al weken in opspraak door een klokkenluider uit Holten, mijnheer De Jong, die fraude aan de kaak heeft gesteld. Waarbij zelfs handtekeningen zouden zijn vervalst. Als dat klopt moet bestuursvoorzitter Boom eruit. Maar mijnheer De Jong is in zijn enthousiasme vergeten te melden dat hij er eerder bij de Hogeschool is uitgeflikkerd. Dat de Hogeschool echter zo vriendelijk is geweest hem te helpen (door een participatie) bij het opzetten van de Delta Hogeschool, een particulier instituut. De Jong maakte er vervolgens een bende van en de Saxion Hogeschool greep in. De Jong ging zich daarna beklagen bij het ministerie. En vond de weg naar de media vlekkeloos. Zijn vrouw, die als medewerkster van Hogeschool IJsselland inmiddels ziek thuis zit, mocht onder haar meisjesnaam beklag doen bij NOVA.

En wat doet Boom? Niets! In een brief aan alle medewerkers schreef hij deze week:’…wij begrijpen heel goed dat u met vragen zit. Wij hebben niettemin besloten ook in de komende weken geen reactie te geven. Als het accountantsrapport verschenen is, zullen we uiteraard reageren’.

Beetje laat, Boom.

Niet reageren is altijd het slechtste. Ook al omdat mij verzekerd is dat je niets fout hebt gedaan. Zolang je niets zegt, heeft De Jong gelijk. En als De Jong ook volgens de accountant gelijk heeft, kom ik bij je afscheid speechen.

Vorige bijdrage

Nummer 5

Volgende bijdrage

Commentaar: Ontwikkelingen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *