Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 14

Alle kranten hadden deze week op de voorpagina het nieuws dat Von Bönninghausen op de lijst van Overijssels Grootste Aller Tijden staat. Een betere promotie voor onze provincie kunnen we niet hebben, dacht ik zo. Op de voorpagina van alle kranten, dat overkomt Overijssel toch zelden.

Een collega attendeerde mij op de nominatie van Huttenkloas, een massamoordenaar uit de achttiende eeuw. Je kan niet ontkennen dat die man veel impact heeft gehad op de samenleving. Na een telefoontje werd onze huizenhoge favoriet van de lijst afgehaald.

Op de site (www.overijsselsgrootste.nl) kun je stemmen; officieel kan dat slechts één keer, maar dat systeem is net zo corrupt als Von Bönninghausen was. Ik vermoed bewust, zodat de organisatoren gezellig kunnen manipuleren. Nee, de organisatoren zijn niet twee werkloze VMBO-leraren, maar allerlei met subsidie ondersteunde archieven, bibliotheekdiensten, kunst- en cultuurinstellingen, musea. En jawel. Het onvermijdelijke Oversticht.

Het nomineren werkt net zo simpel als bij het uitdelen van de lintjes. Je kunt mensen van wie je vermoedt dat ze veel betekenen of gedaan hebben aandragen. Ja, net zoiets als bij de streekcultuurmaffia. Herman Finkers krijgt een BELANGRIJKE taalprijs van professor Anne van der Meiden die volgend jaar Finkers in de bloemetjes zet. Ze zullen elkaar ook wel voorgedragen hebben voor de Grootste Overijsselaar.

De verkiezing wordt gesubsidieerd door de provincie Overijssel in het kader van de identiteit van Overijssel. Geld zat daar in het provinciehuis, een reserve van pakweg driehonderd miljoen. God, wat zullen we daar nou eens mee doen? Beleid maken, nee dat maar niet. Leuke dingen doen! Bestaat ook een site van trouwens.

Minstens twee keer (SP en PvdA) is het college van gedeputeerde staten geattendeerd op de werkelijk schandalige beloning van de Essent-top. In het provinciehuis haalden ze de schouders op. “Ach, acht ton, wij hebben driehonderd miljoen”, zoiets mompelden ze. Maar nu de energieman die wanprestatie op wanprestatie stapelt een bonus van tonnen krijgt (ook weer op de voorpagina van de krant vermeld), rent gedeputeerde Jansen van nieuwsshow naar krant om zijn boosheid te etaleren. Al de tweede keer in korte tijd dat het Overijssel lukt in de landelijke kranten te scoren.

We moeten als Overijssels Grootste iemand hebben die tegen de stroom in durft te roeien. Iemand als Willy Oosterhuis die bijvoorbeeld de onderste steen boven haalt bij de vuurwerkramp en zich door geen container, huisnummer of onderzoeksrapport of rectificatie-eis laat weerhouden. Ik wil, net als (mijn) hoofdredacteur Henny Everts, wel in zijn comité van aanbeveling. Ik zit in het najaar voor de buis. Duimen dat mijn droomkandidaat wint. Die andere kale lukte het tenslotte ook om de gevestigde orde een poepje te laten ruiken.

Vorige bijdrage

Ilse DeLange zingt goed maar leutert te veel

Volgende bijdrage

Vrij naar Veronica: Jan Bugter komt naar je toe dit schooljaar

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *