Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 2

In het poppenspel, na de inleiding van directeur Van Ingen en voorzitter Victor Doorn van de Kamer van Koophandel, werd de voorzitter behoorlijk te kijk gezet. Hij zat een paar stoelen van mij vandaan te schateren, meldde later trots dat hij de poppenkast hoogstpersoonlijk zelf had ingehuurd nadat hij de voorstelling in Maastricht had gezien, maar achter zijn rug lachte iedereen hem uit. Hij werd door de overigens zeer onderhoudende poppenshow als een domme alcoholist neergezet en de helft van de genodigden van de Kamer van Koophandel was het daar wel mee eens.

De inleidingen van Van Ingen en Doorn op de nieuwjaarsbijeenkomst waren ronduit kut. Als je ongeveer niets te melden hebt behalve dat je vindt dat de A1 verbreed moet worden en dat in 2005 de ondernemer van het jaar zal worden gekozen, word je er niet geloofwaardiger op.

Zelfs de gastheer, de Deventer burgemeester Van Lidth de Jeude, liet zich afmelden met als reden een verkleedpartij van pinguïns elders in zijn stad. Dat moet waar zijn, dat verzin je niet. Verder geen Mans, alleen enkele dorpsburgemeesters, nauwelijks ondernemers van naam (behalve zij die in het KvK-bestuur zitten) en voor de rest natuurlijk adviseurs: bankiers, advocaten, notarissen, fiscalisten, accountants en dat soort sprinkhanenvolk dat als een wolk op elke ondernemersbijeenkomst duikt.

Dat de top van de voor wat betreft gebied grootste Kamer van Koophandel van dit land inhoudelijk weinig te melden heeft, soit, maar stem dan wel de speeches op elkaar af. Het was echt gênant dat Doorn na elke alinea zei “dat Wilma daar in haar inleiding ook al wat over gezegd heeft”. Ik zou bijna zeggen: ‘mail het even, dan kijk ik er overheen’, maar ik weet dat in die ondernemershuizen veel kamers zijn ingericht voor mensen die allemaal een heeeel belangrijke taak hebben en daar zal ongetwijfeld ook een speechenmaker tussen zitten.

Maar goed. Het oosten van het land wordt verrijkt met de verkiezing van de ondernemer van het jaar. Vorig jaar was het een enorme sof in Gelderland. Het moet nu groter. Met medewerking van de regionale kranten en omroepen. Ik verheug me er al op. Ik heb vroeger wel oostelijke bedrijven geadviseerd die meededen aan managerverkiezingen (door Management Team). Achter de schermen zag ik wat een corrupte, kleffe bende zo’n verkiezing is.

Ik zet mijn geld bij deze verkiezing op Frankie Weijl, maar ik acht Joep van den Nieuwenhuijzen, Jan van Gils, Louis Snellers en de vroegere tapijthandelaar Sjoers uit Almelo nog niet helemaal kansloos. En als outsiders tip ik Bakker en Pater. En omdat Doorn (als directeur van de Stentor) nog een tijdje moet optrekken met houwdegen Jan Houwert van uitgeverij Wegener zie ik voor laatstgenoemde toch ook nog wel kansen. Ik kan niet wachten op de volgende nieuwjaarsreceptie van de Kamer van Koophandel. Zo vol goede plannen en ideeën altijd.

Vorige bijdrage

Nummer 1

Volgende bijdrage

Wie is de man achter Hennie van der Most?

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *